Natuurlijke materialen in een gebouw voelen prettig en zijn gezond voor de gebruiker. Zeker als je door middel van ademend bouwen zorgt voor een consistent en daardoor comfortabel binnenklimaat. Het verschil is misschien niet zo tastbaar, maar wel goed voelbaar. Waarom is dat eigenlijk zo? Wat zijn nu precies de fysieke eigenschappen die daar voor zorgen?
De afgelopen twintig jaar van natuurlijke architectuur ontwerpen hebben ons geleerd dat een goed begrip van deze eigenschappen nodig is om het optimale uit het gebouw te halen voor de eindgebruikers. Het gebeurt nog te vaak dat de materiaalkeuze op zich prima is, maar dat kennis over het toepassen wat tekortschiet om er de gewenste resultaten uit te halen. Reden voor ons om zoveel en zo vaak mogelijk onze biobased know-how te delen, zoals bijvoorbeeld deze publicatie over ademend bouwen.

Het optimale comfort bereiken met ademend bouwen doe je door de intrinsieke eigenschappen van natuurlijke materialen te benutten in de gebouwschil. Zo ontstaat er een consistent binnenklimaat met waarden die dichtbij de menselijke comfortzone liggen. Kernbegrippen zijn een dampopen wandopbouw plus de vochtregulerende en thermische eigenschappen van de materialen. Architect Ralf van Tongeren is materiaalexpert en docent bij Building Balance en in onze nieuwe whitepaper legt hij precies uit hoe dat werkt.
Naast het gebruik van biobased materialen en het toepassen van biofilische principes is dampopen of ademend bouwen een van de standaard methoden die we bij ORGA toepassen om gezonde gebouwen met een lage impact te creëren. Steeds meer ontwerpers gaan op deze manier aan de slag en het is ook echt geen rocket science. Maar het vraagt wel duidelijke keuzes en uitgangspunten bij het ontwerpen plus een goed begrip van biobased principes, waarvan we er nu een paar hebben toegelicht in deze whitepaper. Blijf ons volgen voor meer van deze publicaties.