Het bedrijf bioMASON heeft een methode ontwikkeld om bakstenen te kweken met behulp van bacteriën. Het doel van oprichter Ginger Krieg Dosier is bieden van een ecologisch alternatief voor de traditionele productiemethode van bakstenen waarbij wereldwijd gigantische hoeveelheden CO2 vrijkomt.

Ginger Dosier laat bij kamertemperatuur organische bakstenen groeien uit gerecyclede materialen, biologisch afval en veel voorkomende mineralen

Ginger Dosier
Ginger Dosier

Wederom diende de natuurlijke evolutie als inspiratie voor een briljant idee. Dosier was al lange tijd gefascineerd door de manier waarop zeeschelpen en koralen in staat zijn om op basis van lokaal beschikbare materialen sterke biocementen te vormen bij kamertemperatuur zonder schadelijke afvalstoffen. Nader onderzoek bracht haar naar Australië waar natuurlijke bacteriën hele bouwwerken van zandsteen creëren. In een zelfgebouwd laboratorium sloeg ze aan het experimenteren met bacterieculturen. Uiteindelijke wist ze het proces zover te verfijnen dat ze complete bruikbare bakstenen kon produceren.

De bakstenen van bioMason worden gehard bij kamertemperatuur in tegenstelling tot de traditionele klei en beton varianten die bij hoge temperatuur gebakken worden wat veel energieverbruik en CO2 uitstoot met zich meebrengt. De stevigheid, productietijd en kosten zijn verder vergelijkbaar.

De baksteen wordt gekweekt uit drie componenten: een basismateriaal, de bacteriën en een groeimiddel met voedingsstoffen en mineralen. Het basismateriaal kan bestaan uit zand, mijnstof of gerecycled sloopmateriaal. De veilige en natuurlijke bacteriën produceren een cement dat de deeltjes van het basismateriaal aan elkaar bindt. Het groeimiddel dat de bacteriën voedt bestaat uit stoffen die wereldwijd in ruime mate aanwezig zijn maar kunnen ook gewonnen worden uit industrieel afval.

Het doel van bioMASON is het terugdringen van wereldwijde CO2 uitstoot door producenten van baksteen toe te staan de kweektechnologie in hun bestaande productiefaciliteiten in te passen. Verder zullen bioMASON licentiehouders mobiele productie installaties voor biocement kunnen gebruiken om lokaal bakstenen te kweken op basis van plaatselijk aanwezige grondstoffen.

Baksteen Stap Voor Stap
Baksteen Stap Voor Stap

Ginger Dosier won met haar innovatie de Postcode Loterij Green Challenge 2013 en kreeg daarmee een bedrag van € 500.000 tot haar beschikking om het kweken van bakstenen verder door te ontwikkelen en dit interessante ecologische product op de markt te brengen.

Wil je meer weten? Bezoek dan de website van bioMASON of van de Postcode Loterij Green Challenge.