Een pluim voor ORGA project De Wende

De Wende ontving begin januari de Duurzaamheidspluim 2013 voor de verantwoorde verbouwing van een historische hofstede tot een woonzorgcomplex. Als ontwerper achter dit project wil ORGA architect initiatiefnemers Jan en Wietske graag van harte feliciteren.

De pluim is een blijk van waardering van de gemeente Heumen voor de duurzame aanpak van deze zorgondernemers

Het idee achter woonzorgcentrum De Wende is het bijeenbrengen van jong en oud in één duurzaam zorgcomplex gevestigd op een historisch boerenerf. Het ontwerp voor het centrum omvat woonzorgappartementen voor ouderen met beginnende dementie, leerwerkruimte voor vastgelopen jongeren en opvang van kinderen met een ontwikkelingsvraag. Het doel is een gemeenschap in het klein te creëren waar mensen van verschillende leeftijden elkaar op een natuurlijke manier kunnen ontmoeten.

De Wende Overzicht Klein
De Wende Overzicht Klein

De biobased bouwmethodes van ORGA architect sloten prima aan bij de maatschappijvisie van initiatiefnemers Jan van der Leij en Wietske Jetten. De oude boerderij werd goed onderzocht en alle niet-duurzame materialen werden verwijderd. Vervolgens werd een uitbouw en een liftschacht toegevoegd en het bestaande interieur vernieuwd. Het gebruiken van dampopen houtskeletbouw, natuurlijke houtvezelisolatie en muurverwarming heeft geresulteerd in een uiterst prettig binnenklimaat.

De Wende Interieur 2 Klein
De Wende Interieur

De woonzorgappartementen in het hoofdgebouw zijn inmiddels klaar en in gebruik zoals te zien is op de foto’s. De schuur en een bijgebouw op het erf zullen in de toekomst nog omgebouwd worden tot leerwerkruimte voor jongeren en een buitenschoolse opvang.

De Wende Interieur 1 Klein
De Wende Interieur

De Wende is een oase van rust geworden voor de bewoners. In een groene en gezonde leefomgeving kunnen ze van individuele zorg worden voorzien. Wij vinden het dan ook zeer terecht dat de visie van Jan en Wietske door het Duurzaamheidsplatform van de gemeente Heumen beloond werd met een pluim en een geldbedrag. Gefeliciteerd!

Bezoek de website van De Wende