Winst selectie Knooperf Texel

Deze week werd bekend dat ORGA in samenwerking met o.a. projectontwikkelaar KRKTR en conceptbureau Beyond Now de selectie heeft gewonnen voor het ontwerpen en realiseren van een duurzame woonwijk op Texel. Geweldig nieuws voor het bureau en prachtig project om 2019 mee te starten!

Winst Selectie Knooperf 001

Texel krijgt een van de meest duurzame buurten van Nederland

Op Texel worden ten oosten van Den Burg 15 ultra-duurzame koopwoningen in een collectief woonlandschap ontwikkeld. KRKTR Projectontwikkeling en Beyond Now conceptontwikkeling hebben de tender gewonnen voor het Knooperf op Texel. ORGA architect tekent voor het ontwerp. We lieten ons inspireren door de Texelse architectuur en gaven elke woning een andere uitstraling en grootte. Buiten5 is betrokken als ontwerper voor de buitenruimte. Tenslotte integreert energieadviseur Merosch de hoge ambities van gemeente Texel op het gebied van gezondheid en energie in het plan.

Winst Selectie Knooperf 002

KRKTR en Beyond Now richten zich op projecten met thema’s als gezondheid, gastvrijheid, betekenis, klimaatvriendelijkheid en groen leven. Het Knooperf wordt een woonlandschap voor groen wonen en leven, betrokkenheid, verantwoordelijkheid. Er wordt een balans gecreëerd tussen privé en collectief. Bijzonder is ook dat de nieuwe bewoners vanaf het allereerste begin mogen meebeslissen over de inrichting van het woonlandschap. Dat stimuleert de sociale duurzaamheid en de bewoners worden begeleid om van ideeën voor de collectieve tuin naar een concreet inrichtingsplan te komen.

Winst Selectie Knooperf 003

Door het uitgekiende ontwerp, het bouwen in hout en de toepassing van natuurlijke, zeer goed isolerende materialen slaan de woningen veel CO2 op en is de energiebehoefte van de woningen minimaal. De natuurlijke bouwmaterialen zijn demonteerbaar en kunnen aan het einde van de levensduur van de woning hergebruikt worden. Zo niet, dan zijn ze composteerbaar en niet schadelijk voor het milieu. Zonnepanelen en slimme techniek zorgen vervolgens voor duurzame energieopwekking. De woningen zijn all electric en wekken méér energie op dan de woningen en de bewoners nodig hebben. Daarmee gaan we een flink stuk verder dan wonen met Nul-Op-de Meter (NOM), namelijk NOM-leven! Die extra opgewekte energie kan bijvoorbeeld worden ingezet voor elektrische (deel) auto’s en zal verder bijdragen aan de zelfvoorzienende ambities van Texel.

Verder zijn de woningen zeer gezond, met gebalanceerde ventilatie en laagtemperatuurverwarming. De gebruikte natuurlijke materialen zijn vocht- en warmteregulerend, waardoor woningen als het ware ‘ademen’ en dus meebewegen met de seizoenen. Ook buiten de woning staat gezondheid centraal, onder meer met een gemeenschappelijk voedselbos waarvan alle bewoners gebruik kunnen maken.

Winst Selectie Knooperf 004

Het winnende team voor nieuwbouwproject Knooperf bestond uit:

  • Projectontwikkeling: KRKTR
  • Conceptontwikkeling: Beyond Now
  • Architectuur: ORGA architect
  • Energieadvies: Merosch
  • Landschapsontwerp: Buiten 5