De Architect Blog – Assemblage architectuur

Onlangs was ik bij een lezing waar een duurzaam huis werd gepresenteerd. De spreker vertelde dat een Boeing 767, waar 345 passagiers in kunnen, binnen elf maanden na de bestelling ‘sleutelklaar’ wordt afgeleverd. Een Boeing 767 heeft meer dan 6 miljoen onderdelen, waarvan 3,3 miljoen bewegende…. Een woonhuis, waar je ongeveer met zijn vieren woont, heeft bij lange na niet zoveel onderdelen, en zeker niet bewegend. Waarom moet je daar dan toch 1,5 tot 2 jaar op wachten?

Vertaald naar het moderne ecologisch bouwen, biedt assemblage veel voordelen. Veel duurzame en ecologische principes zijn eenvoudig toepasbaar. Het levert veel minder afval op, ten eerste door de afstemming van de onderdelen en ten tweede omdat het eenvoudig is om snijverliezen, restmateriaal en overmatige levering of gebruik te beperken. Het afval dat overblijft is vele malen eenvoudiger te scheiden, wat hergebruik of recyclingbevordert. Het cradle-to-cradle principe van gescheiden kringlopen is daardoor ook beter te implementeren en we voorkomen dat restmateriaal rondslingert op bouwplaatsen, waar de wind alle kleine rommel opstuwt richting parken of water. Om nog maar niet te spreken van al het onnodige vervoer van de vele vrachtwagens die alleen het hout komen brengen of alleen de tegels. Het vervoer van de afvalcontainers, machines en gereedschap tellen we dan nog niet eens mee.

Bekijk het artikel op de website van De Architect, lees het volledige artikel hieronder of download het artikel als PDF.

December 2011

2011-12-02-De-Architect-Assemblage-architectuur