Bomen verhuizen XXL

Onlangs zijn in een grootse operatie twee monumentale bomen verhuisd op de locatie waar ORGA architect twee ecologische houten woonhuizen realiseert. Een goede gelegenheid om eens te laten zien hoe bomen verhuizen op deze schaal in zijn werk gaat.

ORGA architect bomen verhuizen 02

Bomen verhuizen wordt een complexe operatie als het gaat om twee zeldzame woudreuzen met een kluit van acht bij acht meter

In de nieuwbouwwijk Groene Tuinen in Driebergen bouwt ORGA architect twee ecologische woonhuizen. Precies op die kavels stonden echter nog twee bijzondere bomen. Deze zijn inmiddels via een grootschalige logistieke operatie verhuist naar de groene zone van de wijk enkele honderden meters verderop.

De monumentale bomen staan op de plek waar voorheen kwekerij Haalboom gevestigd was. Een van de bomen is een zeldzame Chinese watercipres, een van de oudste exemplaren van deze soort in Europa. Henk Haalboom vertelde dat zijn vader de bomen in 1948 had geplant. De zaadjes had hij gekregen van een Amerikaanse botanicus die in de Tweede Wereldoorlog in Azië had gevochten. De botanicus ontdekte tijdens de oorlog dat deze boomsoorten daar waren herontdekt en keerde na de oorlog speciaal terug om zaden in te slaan.

ORGA architect bomen verhuizen 03

Links een mammoetboom in Nieuw-Zeeland, rechts een Chinese Watercypres in Oldenzaal

De andere boom is een reuzensequoia of mammoetboom, een van de zwaarste boomsoorten ter wereld. Vooral in Noord-Amerika zijn gigantische exemplaren te vinden. Zo groot zijn de exemplaren in Driebergen niet maar ze mogen er zeker zijn. De mammoetboom is de zwaarste van de twee met een stamomtrek van vier meter. De vuistregel bij bomen is dat ze onder de grond met hun wortelnetwerk net zoveel ruimte innemen als boven de grond.

ORGA architect bomen verhuizen 01

Op deze krantenfoto staan de twee bomen nog op hun oude plek

De logistiek van de hele operatie mag dan ook niet worden onderschat. Via een onderzoek moest worden vastgesteld of verplaatsing mogelijk was. Omdat de bomen kluiten van acht bij acht meter hebben vergt de klus enorme takelapparatuur en dus ook een flink budget.

De ingewikkelde operatie werd uitgevoerd door de boomspecialisten van Copijn. In het onderstaande filmpje kunt u zien welke technologie hierbij werd gebruikt. Kort samengevat wordt de boom in een enorme vierkante plantenbak met kluit en al een klein stukje opgetild en over een tijdelijk aangelegde rails naar de nieuwe plek gereden. Ook de tweede boom, een zeldzame watercipres, zal op dezelfde wijze verhuist worden.

Sommige mensen vragen zich wellicht af of een bomen verhuizen een energie- en geldverslindende operatie als deze wel waard is. De unieke soorten, de ouderdom en de historie maakt echter dat deze exemplaren al lang niet meer als gewone bomen beschouwd kunnen worden. Ze zijn deze status ontgroeid en verworden tot natuurlijke monumenten die deel uitmaken van ons nationaal erfgoed. Vanuit dat oogpunt is het instandhouden van deze woudreuzen zeker wel wat extra moeite waard.