Dampopen bouwen

De moderne mens wordt niet graag blootgesteld aan regen, hagel of sneeuw. Een dak boven je hoofd biedt bescherming tegen het vocht dat in allerlei vormen uit de hemel komt vallen. Dat het vocht in het interieur van een huis ook schadelijk kan zijn beseffen veel mensen echter niet.

Dampopen 01

Een dampopen gebouw kan ‘ademen’ waardoor vocht niet de kans krijgt in het interieur schade aan te richten

Vochtschade

Binnen is de lucht altijd vochtiger dan buiten. Dat komt doordat binnen mensen leven die koken, wassen, douchen en ademen. Vroeger ontsnapte het vocht naar buiten via de kieren en gaten die ieder gebouw wel had maar in de goed geïsoleerde huizen van nu niet meer. De dampdruk binnen bouwt zich op en dan kan het vocht doordringen in de constructie wat rotting en schade veroorzaakt. Aantasting van het isolerend vermogen van de wand en schadelijke schimmels in het binnenklimaat zijn het gevolg.

Dampopen 02

Traditionele aanpak

In de traditionele bouw wordt vaak gekozen voor het aanbrengen van een dampdichte folie in de wand. Vocht kan er niet bij, probleem opgelost. Althans, daar gaat men vanuit. In de praktijk is echter gebleken vocht een hardnekkige vijand is en er toch altijd in slaagt om de wand in te komen. Een klein lek in de folie is genoeg of misschien weet het tijdens de bouw al door te dringen voordat de folie is aangebracht. En dan heb je een probleem, want door alles dicht te plakken met folie kan het vocht vervolgens niet meer weg.

Dampopen 04

Dampopen en natuurlijk

In plaats van het gebouw in te pakken in een grote ‘plastic zak’ hanteren wij altijd de gouden combinatie van een dampopen wandopbouw en natuurlijke materialen. Vergelijk deze wand met een Gore-tex jas: de regen en kou wordt buiten gehouden maar het materiaal ademt daarmee wordt het comfort verhoogd. De keuze voor natuurlijke materialen brengt meteen al een enorm groot voordeel met zich mee: een zelfregulerend vermogen voor vocht. Kort gezegd, als de omgeving vochtig is neemt het vocht op, als die droog is staat het vocht af dit levert een constanter binnenklimaat op.

Dampopen 05

Wandopbouw

Een dampopen wand is volledig luchtdicht maar heeft een dampremmende laag aan de binnenkant. Iedere volgende laag naar buiten toe is steeds een stukje meer dampopen. Zoals gezegd kan het altijd gebeuren dat er vocht in de wand belandt. Nu zal het echter binnen de wand van laag naar laag trekken omdat deze telkens meer dampopen is. Uiteindelijk belandt het in de buitenste laag waar het via de lucht kan worden afgevoerd.

Een dampopen gebouw uit natuurlijke materialen is:

  • luchtdicht, maar ‘ademt’ wel damp.
  • gezond, condensvrij dus geen schimmels of rotting.
  • comfortabel door de natuurlijke vocht- en temperatuurregulering.
  • energiezuining, de installatie kan lowtech uitgevoerd worden.