Duurzame architectuur over de grenzen

De internationale ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen gaan snel. Zo af en toe werpen wij een blik over de grenzen om inspiratie op te doen. Dan blijkt dat een enkele blogpost veel te weinig ruimte biedt om al het moois dat gebouwd wordt te laten zien. Een kleine greep uit de talrijke interessante projecten.

duurzame architectuur 01

Gebouwen uit gezonde materialen waarin licht en comfort gecombineerd wordt met betaalbaarheid en een lange levensduur

duurzame architectuur 02

De stijlvolle woning hierboven van Steffen Welsch Architects in Melbourne is opgebouwd uit blokken geperste aarde, hout en hennepbeton. Muren van hennepbeton zijn dampopen en reguleren op een natuurlijke manier het binnenklimaat zodat vocht en oude lucht niet blijven hangen. Over de grote potentie van hennepbeton voor duurzaam bouwen schreven we een tijdje geleden al deze blogpost.

duurzame architectuur 03

Van hetzelfde architectenbureau is dit ‘Rammed Earth House’ dat op een afgelegen locatie ligt ten noordoosten van Victoria, Australië. De wanden van dit ‘off the grid’ woonhuis zijn samengesteld uit blokken geperste aarde. Het gebouw is optimaal georiënteerd ten opzichte van de zon om gebruik te kunnen maken van passieve zonne-energie en de ramen zijn zo geplaatst dat de lucht op een natuurlijke en low tech manier ververst wordt. Zonnepanelen en hemelwateropvang op het geknikte dak zorgen ervoor dat de woning zichzelf volledig van water en energie kan voorzien.

duurzame architectuur 04

Overigens wordt er ook in Nederland gebouwd met ‘rammed earth’. In het Dierenpark Emmen wordt een nieuw paviljoen neergezet uit leemsteen van Oskam v/f. Deze innovatieve steen uit leem en kalk hard vanzelf uit zonder dat er een oven met bijbehorende CO2 uitstoot bij aan te pas komt.

duurzame architectuur 05
duurzame architectuur 06

Rachel Bevan Architects uit Noord-Ierland bouwde deze cottage naast een appelboomgaard. De constructie bestaat uit een skelet van lokaal Douglas hout opgevuld met hennepbeton muren en het dak werd voorzien van schapenwolisolatie. Maar het meest opvallende aspect van deze woning van 70 m2 is misschien wel dat het slechts 100.000 pond heeft gekost.

duurzame architectuur 07
duurzame architectuur 08

Veel interessante ontwerpen ontstaan wanneer hergebruik als uitgangspunt wordt genomen. Het Poolse architectenbureau Mode: Lina Architekci bouwde in Poznan deze wijnwinkel uit houten pallets. Wit en zwart geverfde pallets zorgen voor veel contrast in het interieur met flessen wijn uit de hele wereld en een proefruimte/tapasbar.

duurzame architectuur 10

Het Deense Arcgency uit Kopenhagen houdt zich bezig met RCA, ‘resource conscious architecture’, grondstofbewuste architectuur. Die visie vertaalde zich in het WFH house, een modulaire woning opgebouwd uit hergebruikte scheepscontainers. Het huis wordt geprefabriceerd in Denemarken en de elementen kunnen vervolgens over de hele wereld verzonden worden. Het exemplaar op de foto’s staat bijvoorbeeld in Wuxi, China.

duurzame architectuur 09

En zo zouden we nog wel even kunnen doorgaan, aan boeiende duurzame architectuur geen gebrek. Je gaat je afvragen waarom dergelijke stijlvolle èn verantwoorde gebouwen niet in grote aantallen overal gebouwd worden. Wel goed om vast te stellen dat er aan goede ideeën geen gebrek is. Dit is dan ook zeker niet de laatste keer dat we interessante projecten laten zien die elders op de wereld worden gebouwd.

Bronnen: Steffen Welsch, Oskam, Rachel Bevan ArchitectsMode: Lina Architekci, Arcgency, Inhabitat