Hennepbeton

Hennep kent als landbouwgewas geen gelijke. Veel mensen leggen echter automatisch de link met wietteelt. Een vooroordeel dat de ontwikkeling van deze hergroeibare grondstof nog steeds in de weg staat. Gelukkig timmeren producenten van biobased bouwmateriaal hennepbeton hard aan de weg, ook in Nederland.

De lijst met de voordelen van hennep is een biobased grondstof is overtuigen. Hoe lang laten we de massale toepassing van hennepbeton als bouwmateriaal nog tegenhouden door vooroordelen?

Biobased beton op basis van hennep

Hennep als landbouwgewas kent een lange geschiedenis. De sterke vezels werden door de eeuwen heen voor allerlei doeleinden gebruikt. In de loop van de twintigste eeuw werd echter het roken van cannabis geïntroduceerd in Europa en werd het gewas hennep steeds meer geassocieerd met drugsgebruik. Dit negatieve imago overschaduwde de talrijke voordelige eigenschappen van de plant waardoor hennep steeds minder werd verbouwd.

Hennepbeton 03

Hennep als grondstof

Met de grotere aandacht voor duurzame materialen van de laatste jaren komt hennep weer volop in de aandacht. Objectief bekeken is hennep een zeer veelzijdige hernieuwbare grondstof. Enkele interessante feitjes:

  • Een hennep oogst levert grofweg vier maal zoveel onbewerkte vezels op als een boomplantage van even grote omvang.
  • Bomen doen er zo’n 20 jaar over om volwassen omvang te bereiken. Hennep doet daar 14 weken over.
  • Er zijn geen insectenbestrijdingsmiddelen nodig omdat insecten hennep niet lekker vinden.
  • Er zijn geen onkruidbestrijdingsmiddelen nodig omdat hennep te snel groeit voor onkruid om mee te concurreren.
  • Hennep groeit in bijna ieder klimaat en type grond. Het is zeer geschikt om op land te planten dat onbruikbaar is voor andere doeleinden.
  • Er wordt tussen de 1,7 en 1,9 ton CO² geabsorbeerd uit de atmosfeer voor iedere ton hennepvezel die wordt geproduceerd. Gemiddeld levert een hectare zo’n 10 ton hennep stro op.

Hieronder wordt door Dunagro uit Oude Pekela een hennepoogst binnengehaald met speciaal daarvoor ontwikkelde machines.

Hennepbeton 02

Het product

Gezien de kracht van deze natuurlijke grondstof is beton op basis van hennep dus een veelbelovend duurzaam bouwmateriaal. Het productieproces verschilt per producent maar in het algemeen gesproken bestaat het uit hennepvezels, water en een natuurlijk bindmiddel. Momenteel wordt hennepbeton in de ecologische bouw vooral gebruikt om de muren te vormen in houtskeletbouw projecten. Een muur uit hennepbeton biedt door de natuurlijke eigenschappen van de plantvezels uitstekende warmte- en geluidsisolatie. Bovendien is het dampopen wat resulteert in een gezond en comfortabel binnenklimaat zonder schimmels of hoge luchtvochtigheid. Verder is het bestand tegen vuur en ongedierte en weegt het een stuk minder da traditionele alternatieven.

Hennepbeton 04

Dit prachtige huis van hennepbeton op deze afbeeldingen staat in Asheville, North Carolina in de VS. Architect Anthony Brenner combineert hier biobased en hergebruikte materialen in een aantrekkelijk modern ontwerp. Een werkwijze die ons bij ORGA architect enorm aanspreekt.

Een aantal bedrijven (o.a. in Nederland) zijn bezig om hennepbeton door te ontwikkelen tot materiaal waar dragende muren uit kunnen worden gemaakt. En helemaal interessant zijn de plannen voor hennepbeton funderingen. Wat betreft de fundering zijn de eigenschappen van traditioneel beton op dit moment nog onmisbaar dus een biobased alternatief zou voor ecologische bouwers zeer aantrekkelijk zijn.

Hennepbeton 05

Al die positieve eigenschappen en toch wordt hennepbeton nog niet op grote schaal toegepast. Blijkbaar kleeft het drugsimago nog steeds aan dit gewas ondanks het feit dat de hennepsoort die als grondstof voor bouwmateriaal geteeld wordt een zeer laag gehalte van de geestverruimende stof THC bevat. Een totaal ander product dus dan het spul dat in coffeeshops over de toonbanken gaat. Het wordt tijd om vooroordelen overboord te zetten en puur naar de feiten te kijken. Die laten ontegenzeggelijk zien dat hennep als duurzame grondstof geweldige potentie heeft.

Bronnen info en fotomateriaal: Dun Agro en Inhabitat