Ecologische houtbouw slaat CO2 op en bestrijdt rechtstreeks het opwarmen van de aarde
door Gijs Bruggink
Een recente uitzending van VPRO’s Tegenlicht over houtbouw zorgde voor een golf van enthousiasme over het bouwen met hout. Wij begrijpen dat volledig en doen dan ook al 10+ jaren niet anders. Hout als materiaal is natuurlijk, mensvriendelijk, vrij van giftige stoffen en kan na gebruik hergebruikt worden of gewoon terug de natuur in. Allemaal eigenschappen die je graag terug wil zien in je dagelijkse woon- en werkomgeving. Maar helaas zijn deze lang niet altijd aanwezig zijn in de bouwmaterialen die in Nederland op grote schaal gebruikt worden.
De bron
In tegenstelling tot materialen uit fossiele grondstoffen is de bron voor materialen bij houtbouw onuitputtelijk. Voorwaarde is wel dat we verstandig omgaan met onze bossen. Dat doe je door uitsluitend hout te gebruiken uit duurzaam beheerde bosbouw. Daarbij wordt hout gekapt zonder dat het lokale ecosysteem met bomen, planten en dieren permanent wordt aangetast. Certificaties voor duurzaam hout zoals bijv. FSC en PEFC zorgen hiervoor. Breder kijkend zorgt het bouwen met hout uit duurzame bosbouw ook voor structurele economische waarde in bosrijke gebieden. Een ontwikkeling die zeer welkom zal zijn in de armere landen.
Dat er teveel CO2 in de lucht belandt beseft iedereen, dus worden er allerlei technische oplossingen bedacht om CO2 te onttrekken of op te slaan. Bijv. mega installaties die CO2 mechanisch afzuigen of het opslaan diep onder de grond of in de zeebodem. Dit kan veel simpeler met houtbouw. Het ‘produceren’ van hout neemt CO2 op uit de lucht en het bouwen met hout slaat CO2 op in onze gebouwen. Bovendien groeit het gebruikte materiaal tijdens het gebruik van de gebouwen weer terug!
Houtbouw = vrijheid
En dan hebben we het niet alleen over de vrijheid van ontwerpen maar ook over de grote flexibiliteit tijdens het bouwen én om op een later moment het gebouw te kunnen aanpassen of uitbreiden. Houtbouw betekent ook zeker niet automatisch dat het gebouw een volledig houten uitstraling heeft. Een houten constructie kan op allerlei ecologische manieren afgewerkt worden tot moderne architectuur. Hieronder een kleine greep uit het ORGA portfolio die de visuele rijkdom van bouwen met hout illustreert.
Er zijn verschillende houtbouw methoden om uit te kiezen. Bij houtskeletbouw (HSB) wordt een houten constructie neergezet met wanden en daken van houten platen met natuurlijke isolatiematerialen er in. Bij bouwen met kruislaaghout (CLT) worden massieve houten wanden neergezet die ook de dragende constructie vormen waar een isolerende laag op wordt aangebracht. In beide gevallen worden gebouwen een stuk efficiënter neergezet dan in traditionele bouw door te prefabriceren. Door prefab productielijnen worden complete wanden geproduceerd die op de bouwlocatie vervolgens alleen nog maar op hun plek gezet hoeven te worden. Met een veel kortere bouwperiode als gevolg.
Bouwen met hout is emissiearm bouwen. De stikstofuitstoot is minimaal en je slaat CO2 op. Lees meer in het artikel Emissieloos bouwen doe je met hout
Veelgestelde vragen
In de vele tientallen houtbouw projecten die met het bureau de afgelopen jaren begeleid hebben keren steevast dezelfde vragen terug. Bijvoorbeeld: is er wel genoeg hout om alles in hout te gaan bouwen? Is een houten gebouw niet brandgevaarlijk? Vragen als deze komen voort uit bepaalde hardnekkige vooroordelen die bestaan rond het bouwen met hout. Reden voor ons architectenteam om een reeks artikelen te gaan schrijven die deze misvattingen de wereld uit helpen. Deze zullen de komende tijd gepubliceerd worden bij verschillende bouw/architectuur media en uiteraard ook hier op de ORGA site.
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Een fijne bron van informatie over het bouwen met hout is het platform Centrumhout.nl