Zelfgroeiend materiaal

Het Amerikaanse bedrijf Ecovative heeft een zelfgroeiend materiaal ontwikkeld dat als vervanger kan fungeren voor synthetische plastics. Met dit ‘mushroom material’ wonnen zij in 2013 de Buckminster Fuller Challenge. Markeert deze innovatie het begin van het paddenstoelentijdperk?

Zelfgroeiend materiaal 01

Het zelfgroeiend materiaal van Ecovatie is een hergroeibaar en biologisch afbreekbaar isolatie- en inpakmateriaal uit paddenstoelen en agrarische restmaterialen

Synthetisch plastic wordt gefabriceerd uit de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen met talrijke schadelijke gevolgen. Het paddenstoelenplastic past volledig in de biologische kringloop van het Cradle-to-Cradle concept. Het begint met hergroeibare plantaardige grondstoffen en na gebruik kan het zo op de composthoop gegooid worden.

Het materiaal bestaat uit biologisch landbouwafval dat aan elkaar gelijmd wordt met mycelium van paddenstoelen. Mycelium is een fijndradig netwerk dat voortkomt uit bepaalde schimmels. Door het materiaal in verschillende mallen te laten groeien kan het in iedere gewenste vorm worden toegepast. De video die hieronder wordt gelinked laat zien hoe eenvoudig het productieproces werkt eigenlijk in elkaar steekt.

David Benjamin won in 2014 met zijn Hy-fi toren de Young Architect award van het MoMa PS1 kunstmuseum in New York. Voor zijn ontwerp werden door Ecovative zo’n 10.000 bouwstenen gegroeid waarna de constructie op het binnenplein van het museum werd opgebouwd. Het resultaat is een gebouw dat uit het niks ontstaan is uit de natuur en na de levenscyclus ook gewoon weer de natuur in kan. Zonder de afvalberg te vergroten, energie te verbruiken of CO2 in de lucht te brengen.