Paddenstoelplastic van Ecovative

Het Amerikaanse bedrijf Ecovative heeft met hun ‘mushroom material’ de Buckminster Fuller Challenge 2013 gewonnen. Ecovative heeft een zelfgroeiend biobased materiaal ontwikkeld dat als vervanger kan fungeren voor synthetische plastics. Markeert deze innovatie het begin van het paddenstoelentijdperk?

Mushroom Age

Natuurlijk, hergroeibaar en biologisch afbreekbaar plastic van Ecovative dat gegroeid wordt uit paddenstoelen en landbouwafval

Montreal Biosphere Buckminster Fuller

Buckminster Fuller was een befaamde Amerikaanse uitvinder en architect, onder andere bekend van de geodetische koepel. De jury van het BFI vond dat de innovatie van Ecovative perfect paste bij het gedachtengoed van de naamgever. Een bekende quote van hem is: ‘Om verandering teweeg te brengen moet je een nieuw concept creëren dat het oude concept overbodig maakt.’

Het materiaal bestaat uit biologisch landbouwafval dat aan elkaar gelijmd wordt met mycelium van paddenstoelen. Mycelium is een fijndradig netwerk dat voortkomt uit bepaalde schimmels. Door het materiaal in verschillende mallen te laten groeien kan het in iedere gewenste vorm worden toegepast. De video die hieronder wordt gelinked laat zien hoe eenvoudig het productieproces werkt eigenlijk in elkaar steekt.

Synthetisch plastic wordt gefabriceerd uit de steeds schaarser wordende fossiele brandstoffen met talrijke schadelijke gevolgen. Het paddenstoelenplastic past volledig in het Cradle-to-Cradle concept. Het begint met hergroeibare plantaardige grondstoffen en na gebruik kan het zo op de composthoop gegooid worden.

Aan de BFI Challenge prijs zit een bedrag van 100.000 dollar vast dat Ecovative kan gebruiken om hun product verder door te ontwikkelen. Lees meer of bestel een sample op de website van Ecovative.