Platform VOER_ – De ‘ecologische’ restauratie van Jachthuis Beukenrode

De restauratie van monumenten, zoals een jachthuis in Doorn gaat prima samen met maatregelen op het gebied van energie en duurzaamheid, aldus architect Daan Bruggink.

Duurzaamheid en monumenten, ecologisch bouwen en monumenten: dat rijmt toch niet? Keer op keer krijg ik die vraag. Ik vermoed dat omdat we geneigd zijn om enkel vanuit energieoogpunt naar gebouwen te kijken – en ja, een oud gebouw, monument of niet, is minder energiezuinig dan nieuwbouw. Monumenten hebben bovendien een lage ‘aanraakbaarheid’, zodat technologische vernieuwing vaak niet mogelijk is.

Toch gaan duurzaamheid en monumenten prima samen, zoals ook blijkt uit de ‘ecologische’ restauratie van Jachthuis Beukenrode in Doorn. Omdat het een monument is, was het uitgangspunt om zowel vanuit historisch perspectief als vanuit restauratie-oogpunt te behouden wat er nog is, terug te brengen wat verdwenen is en te herstellen wat kapot is.

Bekijk het artikel op de website van Visies Op Erfgoed & Ruimte, lees het volledige artikel hieronder of download het artikel als PDF.

Jan 2015

2015-01-12-Platform-Voer-De-ecologische-restauratie-van-Jachthuis-Beukenrode