Circulair gebouw het meest duurzame van Nijmegen

Een van onze huidige projecten zal in de loop van 2016 gebouwd worden in de bossen bij Nijmegen. Het streven van onze particuliere opdrachtgevers is het meest duurzame gebouw van Nijmegen te bouwen. Het wordt een multifunctionele gastenaccommodatie met een beheerderswoning, waarin hergebruik, biobased materialen en zelfvoorzienendheid centraal staan.

circulaire gebouw 01

De duurzaamheidsambities voor het gebouw in de bossen bij Nijmegen liggen hoog. Een circulair gebouw met een constructie van hergebruikte units die wordt bekleed met circulaire en biobased materialen. Het zal zelfvoorzienend zijn en uiteraard comfortabel om in te verblijven. In dit circulaire gebouw zal zo weinig mogelijk gebruik gemaakt worden van ‘virgin’ materialen.

circulaire gebouw 02 stroke
Impressie van het Romeinse legerkamp Noviomagum door Peter Nuyten

Rijk verleden

De locatie is een hele bijzondere plek in Nijmegen. Romeinse bouwkundigen legden 2000 jaar geleden precies over dit kavel het aquaduct aan om vanuit de heuvels vers water aan te voeren naar het grote legerkamp Noviomagum, dat uit zou groeien tot het huidige Nijmegen. Het kavel is inmiddels vrijgegeven door de archeologen van gemeente. Het aquaduct bestond in feite uit een met hout en leem versterkte greppel en er is nu niet veel meer van terug te vinden. We gaan er wel naar streven om dit uniek stukje historie op de plek op een subtiele wijze zichtbaar of levendig te maken.

circulair gebouw 03
Het clubhuis dat een halve eeuw het thuis was van de zeeverkennersvereniging De Batavieren

Noodwoningen

Nadat het bos weer meer dan anderhalf millennium over de plek geregeerd had, kregen de zeeverkenners van Scouting Z.V. Batavieren de plek aan de Bosweg in 1946 in erfpacht. In 1947 kreeg het scouting clubhuis gezelschap van een rij zogenaamde ‘Maycrete’ woningen die na de Tweede Wereldoorlog als noodwoningen werden gebouwd. De naam Maycrete is een samenvoeging van de naam van de ontwerper, de Amerikaanse architect Bernard Maybeck en het Engelse woord ‘concrete’, dat beton betekent. Gemeenten die meer dan 20% van het woningbestand hadden verloren, konden in aanmerking komen voor deze noodwoningen, onder de voorwaarde dat de noodwoningen niet langer dan tien jaar zouden blijven staan. Die tien jaar is gelukt. In 2008 werd besloten dat de acht woningen aan de Bosweg niet beschermd hoefden te worden, de 60 woningen aan de Hatertseweg werden aangewezen als monument. De scouting is er gebleven tot ze in 2010 werden opgeheven.

Hergebruik…

Basis voor dit circulair gebouw zijn een tiental units die als bouwblokken de architectuur vormen. Deze stalen bouwblokken vormen de dragende constructie wat grote vrijheid biedt voor het invullen van de gevels. De units worden iets opgetild, zodat de bodem niet geroerd wordt. Er zal geen nieuwe betonnen fundering worden gestort. In plaats daarvan wordt het gebouw gefundeerd door hergebruikte betonnen ‘lego’ blokken. Een laag schelpen wordt onder de vloer gestort ten behoeve van isolatie en het voorkomen van vochtoptrekking.

circulair gebouw 04
De units zoals we ze voor het eerst aantroffen. Het was van belang dat de stalen constructie en het dak nog in goede staat waren.
circulair gebouw 05
Inmiddels zijn de schilders met de eerste opknapwerkzaamheden begonnen. Eerst zijn resterende wanden en kozijnen verwijderd, daarna een grondige schoonmaak. Het afvalwater werd daar ter plekke verwerkt zodat het niet de grond op de bouwlocatie vervuild.

…en circulair

Medio maart zullen de units aan de rand van het kavel geplaatst worden. Na verdere uitwerking worden ze op hun plaatst gezet en krijgen ze een schil van biobased materiaal die zal zorgen voor stevige isolatie en een gezond binnenklimaat. De afwerking aan de buitenzijde zal afwisselend worden en nader uitgewerkt worden in de ontwerpfase.

Zelfvoorzienende energie en innovatieve installatie

Ook de ambitie op energiegebied ligt hoog: zelfvoorzienend te zijn qua watervoorziening en energieverbruik. Zo wordt er onder andere een eigen waterwinning aangelegd, wie weet stellen we het aquaduct weer in werking! Duurzame warmteopwekking met terugwinning en een gelijkspanningsnet in huis brengen het energieverbruik omlaag.…en circulair

circulair gebouw 06
We zijn nog vol aan het ontwerpen maar hier is alvast een eerste indruk van de stijl die we voor ogen hebben.

Natuurbevorderend bouwen

Gezien de bosrijke locatie is natuurbevorderend bouwen een belangrijk uitgangspunt. Dat betekent niet allean het integreren van nestkasten voor vogels en vleermuizen, maar ook voorkomen we bodemverstoring en lichtvervuiling.

Duurzaamste

De opdrachtgevers ambitie biedt ons de mogelijkheid om het duurzaamste project van Nijmegen te realiseren op deze historische plek. In 2016 gaan we het zien!