Arneco is een collectief van groen denkende particulieren die samen droomden van een ecologische woongemeenschap. Voor de locatie vonden ze een prachtig kavel met een 100 jaar oude boerderij, gelegen ten zuiden van Arnhem. Bij de architectenselectie die volgde kwam ORGA winnend uit de bus. Inmiddels staan de eerste lijnen van het ontwerp op papier.

Duurzame CPO 04
Het voorhuis kijkt uit op een grote tuin met prachtige, monumentale bomen

CPO

In een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap treden een groep gelijkdenkende individuen gezamenlijk op als opdrachtgever voor een bouwproject. Het bouwproces is zo een stuk efficiënter omdat kosten, tijd en energie worden verdeeld en bovendien groeit vanaf het begin de sociale cohesie van de bewoners. Duurzame CPO Arneco bestaat uit 15 huishoudens met een uiteenlopende mensen die dezelfde woonvoorkeuren hebben: energiezuinig, groene omgeving, natuurlijke materialen en sociale omgang. Op hun eigen website Arneco.org is meer te lezen.

Duurzame CPO 03
Drie grote schuren aan de noordkant met massieve houten spanten bieden mogelijkheden om de authentieke sfeer te behouden

Grensgeval

Halverwege de 19e eeuw werd er op deze locatie al een woonboerderij met meerdere schuren gebouwd. Rond 1920 brak er echter een kleine brand uit. Deze had snel geblust kunnen worden maar omdat de plek precies op de grens tussen de gemeentes Huissen en Arnhem lag werden de brandweerdiensten het niet eens over wie er in moest grijpen. De vlammen sloegen over op de strodaken en vervolgens brandde het hele complex tot de grond toe af. De huidige gebouwen zijn wel geïnspireerd op de 19e eeuwse boerderij maar dateren dus uit de periode 1920-1930.

Duurzame CPO 05
Momenteel zijn we aan het onderzoeken welke delen van de bestaande bouw behouden zouden kunnen worden.

Deels behouden

De bestaande bebouwing bestaat uit een bakstenen voorhuis met daarachter 3 schuren waar vee gestald was plus een open kapschuur. De schuren zijn allen opgebouwd rond een houten spantconstructie. Het ensemble is aan alle kanten omgeven door het groen in allerlei vormen: een rij hoge populieren, een begroeide dijk, paardenweiden en een riante tuin met monumentale bomen. Hoewel het project zich nog in een vroeg stadium bevindt en het ontwerp nog lang niet definitief is gaan we in de richting van deels transformeren, deels nieuwbouw. Zo kunnen de oorspronkelijke volumes en de historische uitstraling worden behouden in combinatie met modern ecologisch wooncomfort.

Duurzame CPO 06
Natuurlijke elementen schermen de gebouwen af van de omgeving en creëren een rustige en groene woonomgeving.

Natuurlijk + passief

Van de acht architectenbureau’s die waren uitgenodigd voor de selectie sprak ons verhaal de mensen van Arneco uiteindelijk het meeste aan. Vooral de manier waarop ORGA de voordelen van natuurlijke bouwmaterialen qua gezondheid en comfort combineert met passiefhuis technieken die het complex energieneutraal zullen maken sloot goed aan bij de verwachtingen. Wij zien in het project een prachtige uitdaging om de ontwerpvisie die voor individuele opdrachtgevers al zo vaak met succes is gehanteerd te vertalen naar een grotere schaal.

Het project is inmiddels opgeleverd. Lees meer en bekijk de foto’s in het ORGA portfolio!