Aan de sfeervolle Kadoelenweg in Amsterdam-Noord wordt momenteel hard gewerkt aan de bouw van een biobased woonhuis naar ORGA ontwerp. De massieve houten spanten staan op hun plek en bouwbedrijf Van Engen is nu bezig met het aanbrengen van de wanden met natuurlijke isolatie. Een goed moment om wat beelden van de werkzaamheden te delen via deze korte fotoserie.

Houtbouw 001
Het houten woonhuis in aanbouw gezien vanuit de tuin

Houtbouw in Amsterdam-Noord

Opdrachtgevers Marieleen en Bas hebben hun oog laten vallen op een prachtige locatie aan de Kadoelenweg in Amsterdam-Noord. Het ontwerp voor hun nieuwe woonhuis buigt mee met de geknikte vorm van het kavel. Aan de straatkant is de gevel relatief gesloten maar aan de achterzijde opent de woning zich volledig naar de grote achtertuin via een glazen pui. De eet- en zitruimtes aan de achterkant van de woning zullen hierdoor baden in het daglicht. De houten geveldelen met afwisselende diktes zullen zorgen voor een opvallende buitengevel.

Tijdens de bouw woont het gezin in het tuinhuis dat werd opgebouwd uit zeecontainers en een glazen kas. Zo hebben ze van dichtbij kunnen zien hoe hun nieuwe huis binnen enkele weken vorm heeft gekregen. Fundering leggen, gelamineerde houten spanten plaatsen en nu worden de wanden aangebracht.

Houtbouw 002
De vide en glazen pui aan de achterkant van de woning laten in ruimte mate daglicht toe en richten de blik vanuit het interieur de achtertuin in
Houtbouw 003
Met het plaatsen van de zware spanten van gelamineerd hout worden voor het eerst de contouren van het nieuwe huis zichtbaar
Houtbouw 004
De houten constructie van binnen gezien, links de eerste verdieping en rechts de begane grond. Op de linkerfoto is het witte dampregulerende gaas nog zichtbaar, een belangrijk onderdeel van de dampopen wandopbouw.
Houtbouw 005
Wanneer met glas- of steenwol wordt gewerkt moet je een mondkapje en beschermende kleding dragen om long- en huidirritaties te voorkomen. Natuurlijke materialen zoals houtvezel breng je probleemloos met de blote handen aan zoals de bouwers van Van Engen hier op het dak.
Houtbouw 006
Een blik op de achtertuin, een waar speelparadijs voor de kinderen van het gezin. Achterin is het tuinhuis te zien waar de opdrachtgevers tijdelijk in wonen in afwachting van de oplevering.
Houtbouw 007
Zo staat de woning er nu bij. De komende weken worden zullen o.a. de gevelbekleding en de dakbedekking worden aangebracht.