De Ooijpolder is een karakteristiek landelijk poldergebied vlak buiten Nijmegen. Deels beschermd natuurgebied met wilde paarden, hooglanders en bevers, en deels weilanden met historische boerderijen. Een van deze boerenerven is onlangs aangekocht door een groep initiatiefnemers met als doel het erf te transformeren naar vijf moderne duurzame woningen. Zij vroegen ORGA om dit ontwikkelingsplan in goede banen te leiden.

Duurzaam erf

Het traditionele boerenerf bestaat uit een woonhuis en twee langgerekte bijgebouwen. In deze gebouwen zullen in totaal vijf woningen gerealiseerd worden waarbij de bestaande gevels en daken grotendeels intact worden gelaten. De binnenruimtes worden opnieuw ingedeeld en krijgen een flinke laag natuurlijke isolatie. De oude houten spanten en dakconstructie wordt zoveel mogelijk gehandhaafd en in het zicht gebracht. Verdere afwerking met geselecteerde houtsoorten zal leiden tot een interessant contrasten tussen oud en nieuw hout.

Naar verwacht zal begin 2019 begonnen worden met de bouwwerkzaamheden.

Meer informatie

herbestemmen griendhuisjes 03

Off the grid herbestemmen in de Biesbosch

Even helemaal weg van alles op een eilandje in natuurgebied De Biesbosch? Binnenkort kan het. In het kader van het Europese CareLands project wil Staatsbosbeheer griendketen ombouwen tot zelfvoorzienende recreatiewoningen en ze vroegen ORGA om een concept ontwerp te maken.

Biophilic Wonen 01

Biophilic Wonen

Veel biophilic principes zitten standaard in ieder ORGA ontwerp, zoals bijvoorbeeld de natuurlijke materialen en het optimaal gebruiken van daglicht. Vanaf de eerste houten bungalow tot de recente moderne eco-villa’s zoeken we in het ontwerp zoveel mogelijk de band met de natuur op.