Voor een ruime kavel nabij een bijzonder natuurgebied te Westbroek hebben we een nieuwe leefomgeving ontworpen voor onze opdrachtgevers. Het project bestaat uit een ensemble van een drie-tal volumes: een groot woonhuis, een bijgebouw en een gerestaureerde hooimijt. De gekozen verkavelingspositie en nokrichting zorgen ervoor dat de oriëntatie en zichtrelaties met de achterliggende landschap blijven behouden. De gevels van hoofd- en bijgebouw worden opgetrokken in een eigentijds materiaal; zwart gebrand hout, dat refereert naar de agrarische omgeving en historie. De daken wordt voorzien van een ruig groen-vegetatie van inheemse en lokale begroeiing, passend bij de groene omgeving. Een korte fotoreportage van de bouw, die snel vordert zoals we dat kennen van onze houtbouw projecten.

Woning Westbroek 001
De draagconstructie van hoofd- en bijgebouw bestaan uit massief houten spanten van Douglas met onbehandeld stalen koppelingsplaten
Woning Westbroek 002

Spanten zijn afkomstig uit duurzame beheerde bossen in Nederland, in dit geval geleverd door Staatsbosbeheer

De draagconstructie van het woonhuis bestaat uit een 10 meter hoge spantconstructies van Douglas. De massieve spanten maken het mogelijk een hoge open middenruimte te creëren voor een uniek biofilisch interieurobject waar we later meer over zullen delen. Het gevels en daken van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen voorzien met houtvezelisolatie. Het bestaande dak van de hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten shakes.

Woning Westbroek 004
Bouwbedrijf Van Engen heeft alle houtskeletbouw elementen zelf geprefabriceerd
Woning Westbroek 009
Het bestaande dak van de hooimijt heeft een nieuwe afwerking gekregen van houten shakes
Woning Westbroek 008
In het bijgebouw komen installaties voor hernieuwbare energie (biomassa), opslag en een grote kippenren
Woning Westbroek 006
Het dak van de het woonhuis is reeds waterdicht gemaakt en zal worden voorzien van een turflaag met een ruig groen-vegetatie van inheemse en lokale begroeiing, passend bij de groene omgeving
Woning Westbroek 007
Zo is de situatie nu. Vanaf hier zal het woonhuis verder worden afgewerkt met zwarthouten gevel, een grote glaspui en een natuurlijk groendak

Meer informatie

Delta marina feat

Jachthaven Delta Marina

Delta Marina is een jachthaven aan het Veerse Meer met plannen voor een grote vernieuwing. Voor het ontwerpen van een park met recreatiewoningen en een reeks duurzame woonhuizen werd ORGA architect gevraagd.