Langs de Romeinse weg van Nijmegen naar Cuijk heeft in de 4de eeuw een Wachtpost gestaan. Deze Neder-Germaanse Limes staat vanaf 27 juli 2021 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Door deze hernieuwde aandacht is ORGA gevraagd om nabij de locatie in het Heumensoord een moderne biobased variant van de Romeinse wachtpost vorm te geven.

20220112 Orga Romeinsetoren Heumensoord Geheel
©ORGA architect

Het zuiden van Nederland heef meer dan 400 jaar deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. De Rijn was de noordelijke grens. Grenzen en de belangrijkste wegen werden versterkt met een keten van forten en wachtposten. In het Heumensoord stond zo’n wachtpost. Vanuit deze wachtpost had je zicht naar zowel Novimagus (Nijmegen) als Ceuclum (Cuijk).

20220112 Orga Romeinsetoren Heumensoord Uitkijk
©ORGA architect

De oorspronkelijke wachtpost was omringd door een gracht. Bij de restauratie van de resten in 1999 zijn de contouren van de grachten en het hoger gelegen binnenterrein zichtbaar gemaakt. De vorm met haar typische dak refereert naar de oorspronkelijke wachttoren. Door de hoge bomen is de directe zichtlijn naar Novimagus of Ceuclum niet meer mogelijk. De plek is nu goed te vinden in Heumensoord.

20220112 Orga Romeinsetoren Heumensoord Vogelvlucht
©ORGA architect

Meer informatie over de Limes en de wachtpost in Heumensoord

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.