SummerLabb is een duurzaamheidspaviljoen waarin festivalgangers de voordelen van biobased materialen en de circulaire economie kunnen beleven, op een nieuwgierigmakende en fenomenale manier. ORGA architect en ORGA bouw zijn partners in dit initiatief van Jan Douwe Kroeske.
Jan Douwe Kroeske
Het paviljoen is een initiatief van Jan Douwe Kroeske, wel bekend van 2metersessies en Jules Unlimited. Omdat Jan Douwe heel begaan is met duurzaamheid wil hij het dicht bij de mensen brengen en fenomenaal maken. Jan Douwe heeft gemerkt dat festivalgangers, zodra ze door de hekken zijn helemaal open staan voor alle indrukken. Door duurzaamheid in die sfeer op een nieuwsgierigmakende manier te tonen ontstaat er een dialoog. Know your future, dare your future. Dat is de visie van SummerLabb.
Ontwerp
Studenten van de TU Eindhoven bedachten het prijswinnende concept van een paviljoen dat bestaat uit gerecyclede materialen zoals bijvoorbeeld gesmolten shampoo flessen. Een kleurrijk geheel dat ook nog eens lekker ruikt. ORGA tilde het plan op een hoger niveau door naast recycling ook innovatieve biobased materialen te tonen om te laten zien dat de samenleving naar een circulaire economie toe kan. Door niet alleen de levensduur van producten te verlengen maar ook de oorsprong biologisch te maken zal er uiteindelijk geen afval overblijven.
Oorsprong
Jan Douwe Kroeske heeft met het duurzaamheidspaviljoen LowLabb 5 jaar op Lowlands gestaan vorig jaar op het Indian Summer Festival. Dit jaar is de inzet hoger. In samenwerking met Rijkswaterstaat wordt dit paviljoen ontwikkeld dat kan rondreizen langs diverse festivals zoals Extrema Outdoor, Wereld Havendagen Rotterdam en Eurosonic Noorderslag. Dit jaar doen o.a. mee: TNO, TU Eindhoven, Universiteit Leiden, TU Delft, ArtEZ, Lliander, Capgenimi. En dus ORGA architect en ORGA bouw die de realisatie van het paviljoen voor hun rekening nemen. Komend jaar zal het SummerLabb ook aanwezig zijn op de Rotterdam Wereldhavendagen en Eurosonic Noorderslag.
Kennisinstellingen, universiteiten en biobased bedrijven laten festivalgangers duurzame innovaties voelen, proeven en ruiken
12 juli is de opening en het lijkt inderdaad duizelingwekkend fenomenaal te worden: Universiteit Leiden laat je DNA zien, of dat van je T-shirt, of hamburger; samen in de Hot Hub van Weder (een soort hot tub waar je je telefoontje kunt opladen en in gesprek komt); Rijkswaterstaat maakt een minirivier; mensen mogen hun lichamelijke energieverbruik meten tijdens het feesten. Daarnaast: iedereen draagt 1,5 kilo aan beestjes bij zich… hoe dat wordt laten zien zijn wij, waarschijnlijk net zo benieuwd naar als jij! Tevens naar het deel Poep=goud…. In de ORGA area kan de festivalganger deelnemen aan de bioBASEdjump. Een basejump in een afvalcontainers gevuld met glaswol of vlaswol. Weet je waar je in springt? Een allesbepalende beslissing voor je toekomst!
Hulde aan de koplopers
Het paviljoen is ontworpen door de TU Eindhoven i.s.m. ORGA architect en ORGA bouw, met zo veel mogelijk Biobased materialen. Biobased materialen zijn natuurlijke materialen die niet vergaan, maar ook nooit afval worden.
Deze bedrijven hebben het paviljoen gerealiseerd:
- De Studenten van TU Eindhoven -> het ontwerp en ‘t prefabben
- ORGA architect -> het begeleiden van het ontwerp en voor het aantrekken van leveranciers
- ORGA bouw -> voor het coördineren en realiseerbaar maken en voor het aantrekken van leveranciers
- De steiger is geleverd door Gigant
- Het steigermateriaal komt via Gigant van Layher
- De ijzerwaren komen van Mastermate
- De Base Jump wordt mogelijk gemaakt door een container van Van Gansenwinkel
Deze bedrijven hebben hun mooie biobased producten gegeven voor het paviljoen:
- Al het hout komt uit de eigen bossen van Natuurmonumenten
- Houten Shakes in 3 kleuren van Den Ouden Red Cedar
- Het biobased alternatief voor hardhout: Nobelwood van Foreco
- De Prachtige biobased verf van Rolsma
- Op de ecoboards van Wilco Chotkoe
- Geisoleerd met Biofoam (biobased piepschuim) van Synbra, Isobouw
- De container voor de bioBASEd JUMP is gevuld met Isovlas van Isovlas Oisterwijk
Het is echt geweldig dat al deze partijen meedoen! Dit is de club die de eerste stap gezet heeft om het biobased bouwen in Nederland bij een breder publiek bekend te maken. Alle bijeenkomsten over het stimuleren van biobased bouwmaterialen eindigen namelijk steevast met: ‘Mensen moeten eens weten hoe mooi biobased materiaal is, en hoe gezond’. Deze partijen voegen dus ook echt daad bij woord en hebben het paviljoen helpen realiseren.
De komende tijd zal ORGA je op de hoogte houden van het laatste SummerLabb nieuws via Facebook en Twitter. Als je alvast meer wil weten kan je de SummerLabb website bezoeken.