Avolare is een voor Nederland uniek wildopvangcentrum dat momenteel wordt gebouwd in het zuidelijke deel van de Veluwe. Door de ecologische houtbouwmethodes is er amper sprake van stikstof- en CO2 uitstoot en heeft de bouw minimale impact op de bosrijke omgeving.

door Gijs Bruggink

Er bestaan geen voorbeelden met de schaal en opvangcapaciteit van Avolare en wildopvangcentra die helemaal van hout gebouwd worden zijn al helemaal zeldzaam. Uitdagende maar enorm interessante klus dus voor het bureau en zeker toen ook nog eens de stikstofproblematiek ging spelen. Na wat vertraging bleek dat de bouw toch gewoon door kon gaan dankzij een aantal slimme ingrepen en het feit dat houtbouw sowieso al een stikstofarme bouwmethode is. Reden voor het NOS journaal om aandacht te schenken aan het project. Inmiddels zijn we inmiddels zover dat de oplevering van het nieuwe complex nadert. Mooi moment om eens een reeks foto’s en impressies te delen die inzicht bieden in de bouw van dit bijzondere project.

Orga Architect Bouw Avolare 013 Overzicht
Orga Architect Bouw Avolare 011 Aanzicht

Wildopvang Avolare is een houtskeletbouw project dat bestaat uit een aantal aaneengeschakelde volumes. Als je aan komt rijden is het eerste wat je ziet de ronde houten gevel met aan een zijde de glasgevel met entree. In dit deel bevinden zich het bezoekerscentrum en de kantoren met op de verdieping een kantine en een vergaderzaal met prachtig uitzicht over de buitenverblijven. Voor dit tweelaagse volume werd een spantconstructie van gelamineerd hout bedacht die het mogelijk maakt grote open ruimtes te creëeren voor de entree/lobby op de begane grond en de vergaderruimte boven. De rest van het gebouw wordt constructief gedragen door de prefab houtskeletbouw elementen zelf.

Orga Architect Bouw Avolare 001 Spanten
De gelamineerde spantconstructie was het eerste wat overeind stond. Daar waar zijwaartse druk een rol speelt zijn metalen verbindingsstukken noodzakelijk. Daar waar alleen neerwaartse druk wordt opgevangen zijn verzonken metalen pinnen voldoende wat er natuurlijk veel strakker uitziet.
Orga Architect Bouw Avolare 002 Kraan
Prefab wandelementen worden met een elektrische kraan naar hun plek getild

Een van de redenen dat de bouw van het complex midden in stikstof gevoelig natuurgebied toch door kon gaan was het feit dat we in hout bouwen. Houten bouwelementen zijn vele malen lichter dan beton en staal wat enorm scheelde in het aantal transportbewegingen. Daarnaast kon Bouwbedrijf Van Engen al het hijs- en graafwerk verrichten met elektrische machines wat de stikstof uitstoot tijdens de bouw nog verder omlaag bracht.

Orga Architect Bouw Avolare 004 Hijsen Elementen
De elektrische kraan is van afstand bestuurbaar. De mannen van Van Engen kunnen de houten bouwelementen zelf naar de juiste plek brengen en vervolgens monteren.
Orga Architect Bouw Avolare 004 Prefab Hsb
In relatief korte tijd kon de volledige eerste laag van het gebouw als een legpuzzel van prefab HSB elementen in elkaar gezet worden.
Orga Architect Bouw Avolare 010 Plattegrond

Als je door het tweelaagse entreegebouw loopt kom je via een hygiënesluis in de opvangvleugels terecht. Deze volumes bestaan volledig uit prefab HSB elementen en krijgen straks een donkere houten afwerking dat op milieuvriendelijke wijze is verduurzaamd met Xyhlo biofinish. Een lange brede gang verbind de medium care vleugels waar zorgtrajecten zijn ondergebracht voor de verschillende typen diersoorten die in het opvangcentrum zullen belanden. Tevens bevindt zich hier een grote keuken waar de voeding voor de dieren bereid wordt en de ruimte waar de volautomatische wasstraat gaat komen voor het innovatieve modulair hokkensysteem dat speciaal voor Avolare is ontworpen. Qua architectuur is dit laagbouw deel misschien wat onderschikt maar hier bevinden zich wel de ruimtes waar straks het daadwerkelijk herstel van gewonde dieren plaatsvindt.

Orga Architect Bouw Avolare 005 2e Verd
Afgezien van de vergaderzaal wordt de tweede verdieping gedragen door de HSB wanden. Eerst wordt er een balkenlaag geplaatst (links), daar komen dan vloerplaten op te liggen en vervolgens een tweede laag met prefab HSB wanden.
Orga Architect Bouw Avolare 006 Isolatie
Eenmaal op hun plek gemonteerd worden de HSB wanden en vloeren opgevuld met natuurlijke houtvezelisolatie dat zorgt voor een uitstekende temperatuur- en geluidbuffering

Een van de highlights van het gebouw is de ronde lattengevel die vanaf de entree helemaal doorloopt over de boszijde van het gebouw. Een van de uitgangspunten voor deze gevel was om het zo onderhoudsarm mogelijk te doen. De latten zijn van onbewerkt lariks hout dat door de open opbouw na een natte periode snel weer kan uitdrogen. En als er dan een keer een lat beschadigd raakt dan kan deze zeer eenvoudig vervangen worden.

Orga Architect Bouw Avolare 007 Lattengevel
De latten hebben nu nog de kleur van nieuw hout maar zullen naar verwachting egaal gaan vergrijzen onder invloed van het weer en zonlicht
Orga Architect Bouw Avolare 008 Glas
Nu het triple glas erin zit krijgt de transparante gevel van het bezoekerscentrum pas echt uitstraling.

Het dak van zowel de hoog- als de laagbouw wordt voor een groot deel bedekt met zonnepanelen die een groot deel van de energievoorziening voor hun rekening gaan nemen. Al het hemelwater dat op het gebouw belandt wordt opgevangen in grote ondergrondse tanks en gebruikt voor de bassins van de watervogels en de reiniging van dierenverblijven. Tevens is er een grondwaterbron aangelegd waarmee de tanks aangevuld kunnen worden in periode waarin er onvoldoende hemelwater is.

Orga Architect Bouw Avolare 012 Overzicht
Pas als je er helemaal boven gaat hangen, zoals op deze impressie, krijg je pas een volledig beeld van de omvang van het complex.

Gezien de aard van het gebouw en de gebruikers is het logisch dat er veel aandacht is geschonken aan de ecologische aspecten en biodiversiteit. Eenmaal opgeleverd zal het Avolare complex één worden met de omliggende natuur. Het ontwerp voor de beplanting op het terrein en de natuurinclusiviteit van het gebouw is afgestemd op het groen en het dierenleven in de omgeving. Er wordt eigenlijk een nieuw stuk ecosysteem aangelegd dat een verlenging en verrijking vormt van de bestaande natuur rond het terrein. Rond het entreegebouw en langs de looppaden wordt een enorme variëteit aan planten en bloemen aangeplant die voor veel insectenleven zullen zorgen. Bomen en struiken in vele formaten gaan zorgen voor beschutting en bodemverrijking. Rondom het gebouw worden op tactische plaatsen nestkasten aangebracht voor verschillende vogelsoorten en in de grote overkapping zijn kleine gleuven te zien die vleermuizen toegang geven tot kleine nestholtes.

Orga Architect Bouw Avolare Featured

Momenteel zijn de bouwers vooral bezig met het afwerken van het interieur en het aanbrengen van de lariks latten, de houten platen van verduurzaamd vurenhout en de donkere biofinish planken op de verschillende gevels. Verder wordt er de komende maanden gewerkt aan de bouw het roofvogelverblijf, de watervogelbassins en de overige buitenverblijven. Daarna kan het buitenterrein dat ontworpen is door landschapsarchitect Copijn verder aangelegd worden, inclusief een 3D geprinte brug. Naar verwachting wordt het Avolare complex in maart 2021 opgeleverd. Afsluitend nog enkele sfeerbeelden van de verblijven en het buitenterrein. Wil je op de hoogte blijven van het project: blijf ons volgen via LinkedIn of deze website!

Orga Architect Bouw Avolare 014 Roofvogelverblijf
In het verlengde van het hoofdgebouw ligt het buitenverblijf van de opgevangen roofvogels.
Orga Architect Bouw Avolare 018 Roofvogelverblijf Binnen
De langwerpige vorm van het gebouw, dat al snel ‘de krakeling’ als werknaam kreeg, biedt de herstellende roofvogels de mogelijkheid af en toe de vleugels te strekken met een korte zweefvlucht.
Orga Architect Bouw Avolare 019 Watervogels
Achterin het terrein liggen de verblijven voor watervogels waarin verschillende soorten eenden, ganzen en reigers weer kunnen wennen aan het water en de buitenlucht voordat ze worden teruggebracht in de natuur.
Orga Architect Bouw Avolare 016 Brug
Waar de looppaden over het buitenterrein elkaar kruisen komt een door Copijn ontworpen brug die uit de 3D printer zal komen

Projectteam

Orga Architect Bouw Avolare Featured

Heeft u plannen voor een ecologisch bouwproject of zoekt u een architect die gespecialiseerd is in houtbouw? Geen probleem om even met u mee te denken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over onze aanpak waar voor uw project mogelijkheden liggen.

Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.