Avolare is een voor Nederland uniek wildopvangcentrum dat momenteel wordt gebouwd in het zuidelijke deel van de Veluwe. Door de ecologische houtbouwmethodes is er amper sprake van stikstof- en CO2 uitstoot en heeft de bouw minimale impact op de bosrijke omgeving.
door Gijs Bruggink
Er bestaan geen voorbeelden met de schaal en opvangcapaciteit van Avolare en wildopvangcentra die helemaal van hout gebouwd worden zijn al helemaal zeldzaam. Uitdagende maar enorm interessante klus dus voor het bureau en zeker toen ook nog eens de stikstofproblematiek ging spelen. Na wat vertraging bleek dat de bouw toch gewoon door kon gaan dankzij een aantal slimme ingrepen en het feit dat houtbouw sowieso al een stikstofarme bouwmethode is. Reden voor het NOS journaal om aandacht te schenken aan het project. Inmiddels zijn we inmiddels zover dat de oplevering van het nieuwe complex nadert. Mooi moment om eens een reeks foto’s en impressies te delen die inzicht bieden in de bouw van dit bijzondere project.
Wildopvang Avolare is een houtskeletbouw project dat bestaat uit een aantal aaneengeschakelde volumes. Als je aan komt rijden is het eerste wat je ziet de ronde houten gevel met aan een zijde de glasgevel met entree. In dit deel bevinden zich het bezoekerscentrum en de kantoren met op de verdieping een kantine en een vergaderzaal met prachtig uitzicht over de buitenverblijven. Voor dit tweelaagse volume werd een spantconstructie van gelamineerd hout bedacht die het mogelijk maakt grote open ruimtes te creëeren voor de entree/lobby op de begane grond en de vergaderruimte boven. De rest van het gebouw wordt constructief gedragen door de prefab houtskeletbouw elementen zelf.
Een van de redenen dat de bouw van het complex midden in stikstof gevoelig natuurgebied toch door kon gaan was het feit dat we in hout bouwen. Houten bouwelementen zijn vele malen lichter dan beton en staal wat enorm scheelde in het aantal transportbewegingen. Daarnaast kon Bouwbedrijf Van Engen al het hijs- en graafwerk verrichten met elektrische machines wat de stikstof uitstoot tijdens de bouw nog verder omlaag bracht.
Als je door het tweelaagse entreegebouw loopt kom je via een hygiënesluis in de opvangvleugels terecht. Deze volumes bestaan volledig uit prefab HSB elementen en krijgen straks een donkere houten afwerking dat op milieuvriendelijke wijze is verduurzaamd met Xyhlo biofinish. Een lange brede gang verbind de medium care vleugels waar zorgtrajecten zijn ondergebracht voor de verschillende typen diersoorten die in het opvangcentrum zullen belanden. Tevens bevindt zich hier een grote keuken waar de voeding voor de dieren bereid wordt en de ruimte waar de volautomatische wasstraat gaat komen voor het innovatieve modulair hokkensysteem dat speciaal voor Avolare is ontworpen. Qua architectuur is dit laagbouw deel misschien wat onderschikt maar hier bevinden zich wel de ruimtes waar straks het daadwerkelijk herstel van gewonde dieren plaatsvindt.
Een van de highlights van het gebouw is de ronde lattengevel die vanaf de entree helemaal doorloopt over de boszijde van het gebouw. Een van de uitgangspunten voor deze gevel was om het zo onderhoudsarm mogelijk te doen. De latten zijn van onbewerkt lariks hout dat door de open opbouw na een natte periode snel weer kan uitdrogen. En als er dan een keer een lat beschadigd raakt dan kan deze zeer eenvoudig vervangen worden.
Het dak van zowel de hoog- als de laagbouw wordt voor een groot deel bedekt met zonnepanelen die een groot deel van de energievoorziening voor hun rekening gaan nemen. Al het hemelwater dat op het gebouw belandt wordt opgevangen in grote ondergrondse tanks en gebruikt voor de bassins van de watervogels en de reiniging van dierenverblijven. Tevens is er een grondwaterbron aangelegd waarmee de tanks aangevuld kunnen worden in periode waarin er onvoldoende hemelwater is.
Gezien de aard van het gebouw en de gebruikers is het logisch dat er veel aandacht is geschonken aan de ecologische aspecten en biodiversiteit. Eenmaal opgeleverd zal het Avolare complex één worden met de omliggende natuur. Het ontwerp voor de beplanting op het terrein en de natuurinclusiviteit van het gebouw is afgestemd op het groen en het dierenleven in de omgeving. Er wordt eigenlijk een nieuw stuk ecosysteem aangelegd dat een verlenging en verrijking vormt van de bestaande natuur rond het terrein. Rond het entreegebouw en langs de looppaden wordt een enorme variëteit aan planten en bloemen aangeplant die voor veel insectenleven zullen zorgen. Bomen en struiken in vele formaten gaan zorgen voor beschutting en bodemverrijking. Rondom het gebouw worden op tactische plaatsen nestkasten aangebracht voor verschillende vogelsoorten en in de grote overkapping zijn kleine gleuven te zien die vleermuizen toegang geven tot kleine nestholtes.
Momenteel zijn de bouwers vooral bezig met het afwerken van het interieur en het aanbrengen van de lariks latten, de houten platen van verduurzaamd vurenhout en de donkere biofinish planken op de verschillende gevels. Verder wordt er de komende maanden gewerkt aan de bouw het roofvogelverblijf, de watervogelbassins en de overige buitenverblijven. Daarna kan het buitenterrein dat ontworpen is door landschapsarchitect Copijn verder aangelegd worden, inclusief een 3D geprinte brug. Naar verwachting wordt het Avolare complex in maart 2021 opgeleverd. Afsluitend nog enkele sfeerbeelden van de verblijven en het buitenterrein. Wil je op de hoogte blijven van het project: blijf ons volgen via LinkedIn of deze website!
Heeft u plannen voor een ecologisch bouwproject of zoekt u een architect die gespecialiseerd is in houtbouw? Geen probleem om even met u mee te denken.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over onze aanpak waar voor uw project mogelijkheden liggen.
Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!