Biophilic design

Ontwerp: Daan Bruggink en Guus Degen

De tandartspraktijk is een modern ecologisch gebouw, specifiek ontworpen rond de beleving van de patiënt. De praktijk is open en transparant van opzet. Bij binnenkomst heb je meteen een zicht dwars door heel de praktijk Vanuit de ruime en hoge wachtkamer gevoel loop je door een gang met metershoge ramen naar de vier discrete behandelkamers die zich bevinden in de houten middenruimte.

Tandarts Gijs groeide uit zijn huidige praktijk en wilde zijn patiënten in de toekomst in een gezonde en natuurlijke omgeving behandelen. Twee factoren domineren het interieur: daglicht en hout. Vanaf de eerste schets is er op gelet dat daglicht kan doordringen tot ieder hoekje.  De verschillende soorten hout geven het een warm en fijn uiterlijk. Licht en hout zijn zo gecombineerd tot een ‘healing environment’. Een gezonde klimaat waarin optimale zorg kan worden geboden. Hout als primair biobased materiaal komt overal terug in het gebouw. Spanten, houskelet frames, isolatie, wandbekleding, zonwering, enz.

De bouw van de tandartspraktijk is volledig uitgevoerd binnen ORGA’s innovatieve en prijswinnende Groen Bouwketen. Een samenwerkingsverband dat aansluit bij de nieuwe economie waarbij architect, opdrachtgever en bouwer gedurende het hele bouwtraject samen aan tafel zitten.