Landgoed aan de Waaldijk

Ontwerp: Daan Bruggink en Steven van Leeuwen

Locatie: Aan de Waal bij Beuningen

Het was geen optie om de bestaande boerderij op deze locatie behouden. In plaats daarvan werd de traditionele vorm van dit gebouw gebruikt als inspiratie voor een nieuw te bouwen modern ecologisch woonhuis. Vooral naar de dijk toe zijn typische boerderij gevels te zien, de een uitgevoerd in hout, de anderen in baksteen. Aan de achterkant opent het woonhuis zich richting de omliggende natuur met een glazen gevel. Het interieur bestaat uit een grote centrale vide met loopbrug met daaromheen de overige ruimtes.

Een groen en levendig erf verbindt het woonhuis met de boomgaarden, weilanden en het bijgebouw. Materialisering en situering brengen de gebouwen en het landschap in relatie met elkaar met meerdere uitzichten en doorzichten. Het bijgebouw bevat een distilleerderij waar vruchtenlikeuren worden geproduceerd uit de opbrengsten van de boomgaarden op het landgoed. Aan de achterkant zit een B&B verblijf met terras. Grote zonnepanelen voorzien het landgoed van energie uit duurzame bronnen.