Modern ecologisch

Ontwerp: Daan Bruggink

Dit langgerekte woonhuis vormt de entree tot de ecologische wijk De Buitenkans in Almere. De wijk bestaat uit duurzame woningen in een groene omgeving. De auto moet men dan ook bij de ingang laten staan. De sterke daklijn van dit woonhuis begeleidt mensen als het ware de wijk in. De uiterlijke stijl past bij de overige woningen in de wijk maar onderscheidt zich eveneens met individuele kenmerken zoals bijvoorbeeld de rood-witte tinten. Een lange zichtlijn door de woning biedt uitzicht op het groene hart van de wijk. Een effect dat wordt versterkt door de opwaarts gerichte daklijn.

Marc en Madeleine wisten precies wat ze met hun nieuwe huis wilden. Natuurlijke, gezonde materialen en een moderne uitstraling.

“De samenwerking was soepel, plezierig en constructief. Al vanaf het eerste mailcontact dacht Daan met ons mee. In de ontwerpfase hebben we geen moment het idee gehad dat hij zijn ideeën doordrukte. Het resultaat is een heerlijk woonhuis waar we ons alle vier in thuis voelen. Onze woonwensen, een spannende daklijn en mooie zichtlijnen, zitten er allemaal in. En we zijn best een beetje trots dat we het eerste ORGA architect-huis hebben.”

De noordzijde van het woonhuis ligt tegen de parkeerplaats en is om reden zo dicht mogelijk gehouden. Het zuiden opent zich naar de wijk toe en is optimaal georiënteerd ten behoeve van passieve zonne-energie.

Het gebouw is volledig opgetrokken in houtskeletbouw. Schelpen in de fundering (zie foto) zorgen voor een isolerende luchtlaag en houden tegelijk vocht uit de grond tegen. De wanden zijn opgevuld met houtvezel isolatie. Een energiezuinig lage temperatuur systeem in de vorm van een warmtewand zorgt voor een gelijkmatig opgewarmd interieur. Een kleurrijk sedum dak zorgt voor natuurlijke hemelwaterafvoer.