Houten woonhuis

Ontwerp: Daan Bruggink en Steven van Leeuwen

Locatie: Eemnes

Met een groene omgeving en opdrachtgevers die ecologisch dachten waren in Eemnes de randvoorwaarden aanwezig voor een modern ecologische woning van hout. De vorm is geïnspireerd door de voormalige woonboerderij die zich op de locatie bevond. Kenmerkend is het dak van plato hout dat zich over de woning vouwt en in de loop van tijd op natuurlijke wijze vergrijsd is. Het ruime dakoverstek is niet alleen een stilistische ingreep maar vormt ook een vaste zonwering tegen overvloedige zonnewarmte in de zomermaanden.

Met een grote houten spantconstructie kon het open ruimte gevoel worden gecreëerd waar de opdrachtgevers naar verlangden. Het spel tussen de zichtbaar gebleven massieve houten balken van de constructie en de zware ijzeren knooppunten geven het interieur een robuuste uitstraling. De opdrachtgever heeft overigens zelf de smeedhamer ter hande genomen om de ijzeren verbindingen te smeden. De hele constructie is dampopen en geïsoleerd met houtvezel wat resulteert in een gezond en fris binnenklimaat.

Het woonhuis heeft een constructie van volhouten inlands Douglas spanten.  Als een deken eromheen is vervolgens de houtskeletbouw geplaatst, geïsoleerd met houtvezelisolatie. Voor de onderzijde van het plafond is gebruik gemaakt van vuren planken met een whitewash afwerking die verticaal de richting van de spanten volgen. Het plato hout op dak en gevels is veredeld via kook- en bakprocessen zonder chemische toevoegingen. Een prima milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout. Verder is de binnentrap interessant om te noemen. Eenvoudige dikke balken, op hun plek gehouden door de stalen strips.