Parkwoning

Ontwerp: Daan Bruggink en Guus Degen

De bouw van een deel van de wijk Homeruskwartier in Almere had als thema ‘Bouw je huis in hout’. Dat sloot goed aan bij de voorkeuren van opdrachtgevers Gera en Rob die een woonhuis uit ecologische materialen wilden realiseren. Hun kavel bevindt zich aan de rand van een park en heeft een prachtig uitzicht. Het ontwerp speelt hier op in door zich aan de zuidkant helemaal open te stellen aan de groenbeleving. Een vide aan deze zijde zorgt hier tevens voor veel ruimtelijkheid in het interieur.

Een terugkerend aspect van ORGA architectuur is dat het gebouw er afhankelijk van de kijkhoek totaal verschillend uitziet. Dat komt door de specifieke oriëntatie naar de zon om optimaal gebruik te maken van passieve zonne-energie. Door het dak aan de zonloze noordzijde door te laten lopen tot aan de grond is het woonhuis aan die kant afgesloten ten gunste van isolatie. De zuidkant stelt zich met een erker en een balkon helemaal open.

Door de kruipruimte in de fundering op te vullen met schelpen ontstaat er een isolerende luchtlaag en wordt voorkomen dat er vocht uit de grond omhoog trekt. De constructie van het woonhuis bestaat uit prefab dampopen houtskeletbouw delen. Houtvezel isolatiemateriaal in wand en dak zorgt voor een gebalanceerd binnenklimaat.

Gevel- en dak worden bekleedt met Western Red Cedar hout met een diepe roodbruine kleur. Het opvallende dak dat aan een zijde helemaal tot aan de grond doorloopt is bekleedt met ‘shakes’ van Platohout. Shakes worden gekloofd in plaats van gezaagd waardoor water langs de natuurlijke houtnerf er af kan lopen. Tevens worden zo de houtcellen niet beschadigd zodat mossen en schimmels er minder vat op hebben.

Opdrachtgevers Gera en Rob zijn van mening dat er tussen samenwerkende partijen sprake moet zijn van een ‘klik’ om tot een goed resultaat te kunnen komen. “Aan eerdere ontwerpen van Daan konden wij al zien dat we qua gebruikte materialen en bouwconstructie op één lijn zaten. We hadden eerder al contact met andere houtskeletbouwers maar die voldeden niet aan onze wensen voor een gezond binnenklimaat.”

Met het binnenklimaat is het wel in orde volgens de Britse Secretary of Housing Grant Shapps die een bezoek bracht. Zijn eerste reactie bij het rondkijken in het interieur: “It feels so good.”