ScoutingArk

Ontwerp: Daan Bruggink en Steven van Leeuwen

Locatie: Wijchen

De waterscouts van St. Franciscus gebruikten lange tijd een oude Duitse mijnenveger als onderkomen. Deze was echter te groot en lastig te onderhouden. Er moest iets nieuws komen: een compact, veilig en onderhoudsarm clubhuis. Via sociale media werd ORGA architect gevonden en wij zorgden voor het ontwerp van een drijvend houten clubhuis. De ScoutingArk is grotendeels van natuurlijke en biobased materialen gemaakt. Het gezonde en comfortabele binnenklimaat en een overvloed aan daglicht vormen voor de scouts een uiterst prettige hobbyomgeving.

De constructie van het clubhuis bestaat uit een betonnen bak waarop massieve houten spanten geplaatst werden. Het plaatsen gebeurde elders waarop het geheel vervolgens over de Gelderse waterwegen naar de permanente locatie werd gesleept. Meevaren met het gevaarte sprak de waterscouts natuurlijk wel aan en het werd uiteindelijk een leuke avontuurlijke dag voor alle betrokkenen.

De scouting heeft via diverse sociale media de hulp ingeroepen van de gemeenschap. Zo werd er onder andere een Facebook pagina opgezet en is een deel van de kosten via crowdfunding binnengehaald. De opdrachtgevers legden zelf contact gelegd met de Landmacht. Twee genietroepen hebben vervolgens als oefening een groot deel van de afbouw verzorgd.