Haringvliet natuurobservatorium

Ontwerp: Daan Bruggink, Guus Degen en Steven van Leeuwen

Beoogde locatie: Haringvliet, Zeeland

Op uitnodiging van de Vogelbescherming namen wij deel aan de architectenselectie voor het ontwerpen van vogel- en natuurobservatorium. De opgave was het creëeren van een gebouw waarin bezoekers tijdens een dagje uit de natuur van de Haringvliet met de vele soorten vogels en vissen van nabij kunnen beleven.

Het biomimetische ontwerp is geïnspireerd door de de cirkelvormige vleugelslag die een vogel maakt om vaart te minderen vlak voor het landen. Het hoger gelegen deel van het gebouw biedt een wijds uitzicht waar de bezoeker met de laatste digitale middelen van informatie voorzien wordt. Het lager gelegen deel bevindt zich deels of geheel onder water, afhankelijk van het getijde. Het betreft slechts een eerste aanzet tot een ontwerp maar de schetsen, impressies en sfeerfoto’s geven een goed idee van het concept dat we voor ogen hebben.