Zorgcomplex De Wende

Ontwerp: Daan Bruggink en Steven van Leeuwen

Locatie: Overasselt

Deze honderdjarige boerderij in Overasselt, vlakbij natuurgebied de Hatertse vennen kreeg een nieuwe bestemming. Ervaren zorgondernemers Wietske en Jan vroegen ons een zorgcomplex voor drie generaties te ontwerpen op het voormalige boerenerf. “Met De Wende willen wij een gemeenschap in het klein creëren, waarin mensen van verschillende leeftijden elkaar op een natuurlijke manier kunnen ontmoeten, bij de thee bijvoorbeeld of in de moestuin.”

De eerste fase was het zo natuurlijk en ecologisch mogelijk verbouwen van de historische langhuisboerderij. Het voorhuis, waar de opdrachtgevers zelf wonen, werd opgeknapt. In het achterhuis kwamen zes woonzorgappartementen voor ouderen met beginnende dementie. Voor gemeenschappelijke ruimtes als keuken en zitkamers werd een houten uitbouw toegevoegd. Grote raampartijen zorgen voor veel daglicht en een mooi uitzicht op de omliggende weilanden.

Biobased bouwen paste goed bij de maatschappijvisie van Wietske en Jan. Ze wilden een rustige, comfortabele en gezonde zorgomgeving creëren. De bestaande houten spanten en muren van de boerderij waren nog in goede staat en werden gehandhaafd. Extra isolatie werd aangelegd in de vorm van een houtskelet voorzetwanden met natuurlijke isolatie. De uitbouw heeft een massieve houten constructie  dikke houtvezel isolatie en een vegetatiedak.