Biobased wijk Marknesse

Foto van Projectarchitect: Guus Degen

Projectarchitect: Guus Degen

Uitgangspunt voor de carbon-negatieve wijk in Marknesse was het neerzetten van betaalbare huurwoningen uitgevoerd in gezonde, natuurlijke materialen. Het resultaat is een eigentijdse vertaling van de ‘Delfts Rood’ woningen die kenmerkend zijn voor de stad, genoemd naar de ruimschoots aanwezige rode bakstenen en oranje-rode dakpannen.

In het nieuwe ontwerp vond een radicale biobased vertaling plaats van de traditionele bakstenen huizen naar gebouwen die maar liefst 75% biobased van samenstelling zijn. De gehele bovengrondse structuur van deze sociale huurwoningen bestaat uit natuurlijke materialen. De houten ‘schoorstenen’ aan de kopgevels zijn een knipoog naar de traditionele architectuur en bevatten vleermuis nesten in plaats van rookkanalen.

Het feit dat er een scheidslijn tussen twee welstandszones dwars over het kavel loopt heeft geleid tot een visueel onderscheid tussen de twee rijen woningen. De opbouw en indelingen zijn echter identiek met de houten dakafwerking als opvallend gemeenschappelijk kenmerk. Door de gevels, erfafscheidingen en bergingen dezelfde houten afwerking te geven ontstaat er een mooi architecturaal geheel.

 

 

Er is niet alleen zorgvuldig omgegaan met de sourcing van de materialen, wat af te lezen is aan het hoge percentage biobased, maar ook goed nagedacht over wat er gebeurt aan het einde van de levensduur. Door een Madaster dossier op te bouwen wordt precies vastgelegd waar in de gebouwen welke materialen zitten. Tevens stelt een dergelijke dossiers het projectteam in staat om MIA subsidies voor circulair en biobased bouwen aan te vragen. Reststukjes en snij afval van de houten gevels zal gebruikt gaan worden om brievenbussen te maken in de sociale werkplaats van het Leger des Heils.

Technische principes

Qua bouwmethode is er gekozen voor geprefabriceerde HSB elementen die off site in een werkplaats op efficiënte wijze geproduceerd worden. Na transport naar de locatie kunnen ze daar relatief snel geassembleerd worden zodat de impact van de bouwplaats op de omgeving beperkt blijft.

De wijk gaat in de eerste helft van 2025 gebouwd worden en is bedoel voor starters en gezinnen met lagere inkomens. Deze baanbrekende houten nieuwbouwwijk met sociale huurwoningen laat zien dat gezonde, natuurlijke woningen er voor iedereen kunnen zijn en zet daarmee een mooi voorbeeld neer voor de vele andere woningbouwprojecten die de komende jaren gepland zijn.

0
0
0

Projectteam

Foto van Projectarchitect:

Projectarchitect:

Guus Degen

  • Opdrachtgever: Mercatus
  • Architect: Guus Degen, ORGA architect
  • Aannemers: Mateboer Bouw en Salverda
  • Constructeur: Alferink van Schieveen
  • Adviseur energie, brand en bouwfysica: Peter Davids
  • Prefab elementen: Ter Harmsel Timmerfabriek
  • Leveranciers houten gevel en dak: Jongeneel en Houthandel Van Dam
  • Installateur: Van der Sluis

De beelden zijn gemaakt door ORGA architect en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden. 

Laat je inspireren.
Bekijk het volgende project.

Oosterhoutse Baai

Boswoning Maarn