Camping De Nollen wil een voorloper zijn op het gebied van duurzame recreatie beginnend met een volledig houten centrumgebouw.

Orga Architect Centrumgebouw De Nollen Impressie
Een vroege artist impression van het ontwerp

Architectuur

Zoals de onderstaande beelden laten zien zitten we met het project inmiddels in de uitvoering. Het ontwerp van het nieuwe gebouw met centrale voorzieningen is geïnspireerd door de archetypische boerenschuren uit de Noord-Hollandse polderomgeving. Een voortzetting van het agrarische verleden van de omgeving geankerd door de nog aanwezige stolpboerderij. Door vijf schuurvormige structuren aan elkaar te schakelen ontstaat één samengesteld, afwisselend volume. Het centrumgebouw is zo georiënteerd ten opzichte van de bestaande stolp dat het uitlijnt met de bestaande historische gebouwen.

Laatste beelden

Eerst een verzameling beelden van de huidige stand van zaken op de bouwlocatie. Momenteel zijn de bouwers van Wever bezig met het aanbrengen van de houten gevel- en dakafwerking. Een mooi moment in het project want nu zien eigenlijk voor het eerst echt de houten volumes verschijnen zoals we deze bedacht hebben.

Functie

Zoals de naam al aangeeft gaat het gebouw het middelpunt vormen van het campingterrein en komt het te liggen aan de nieuwe entreeweg. Het gaat onderdak bieden aan faciliteiten als de receptie, kantoren, de campingwinkel, een koffiebar en een restaurant. In hoogte blijft het houten complex ondergeschikt aan de verderop gelegen typische Noord-Hollandse stolpboerderij die daardoor de rol als landmark zal behouden. Een afzonderlijke facilitaire entree maakt het mogelijk om de verkeersstromen van enerzijds de gasten en bezoekers en anderzijds de medewerkers en leveranciers te scheiden.

Orga Architect Centrumgebouw De Nollen Bouw 005
De langgerekte houten ruimtes waar het restaurant en de receptie in komen te zitten zijn nog niet af maar je proeft de prettige sfeer al een beetje

Ecologisch

De houten constructie (HSB) en houten wanden zijn bepalend van de uitstraling. Het zoveel mogelijk toepassen van natuurlijke materialen was een van de belangrijkste uitgangspunten die onze architecten meekregen van de opdrachtgever. De volgende ecologische kernpunten werden geformuleerd:

 • Al het hout is voorzien van een FSC of gelijkwaardig keurmerk
 • Gebruik van nieuwe materialen of toepassingen van basis van fossiele grondstoffen zoveel mogelijk vermijden
 • Niet-natuurlijke materialen dienen alleen toegepast te worden daar waar geen alternatief uit natuurlijke materialen voorhanden is
 • Vanuit de principes van circulariteit dienen alle materialen gecomposteerd te kunnen worden of eenvoudig gedemonteerd en voor 100% hergebruikt te kunnen worden
 • Al het toe te passen isolatiemateriaal bestaat uit houtvezel, vlas of cellulose.
Orga Architect Centrumgebouw De Nollen Bouw Interieur 001
In de winkel en magazijnruimte liggen nu nog constructieve balken die in het restaurant zullen worden aangebracht

Drone beelden

Deze bewegende beelden bieden een mooi overzicht van het bestaande campingterrein en het nieuwe centrumgebouw daar in gepast wordt. De zuid- en westzijde van het houten gebouw openen zich naar de camping en de bezoekers zodat er een directie relatie ontstaat met de entree en het campingterrein. Tegelijkertijd komt het besloten erf ten behoeve van opslag en logistiek zo uit het zicht te liggen.

Voor de duidelijkheid: het blauwe plastic op de daken zijn tijdelijke afdekzeilen om de houtbouw tegen neerslag te beschermen en komt uiteraard niet in dit biobased gebouw te zitten.

Team

 • Opdrachtgever: Ros Vastgoed Callantsoog
 • Projectarchitect: Steven van Leeuwen
 • Aannemer: Wever Bouwgroep
 • Constructeur: Lüning
 • Installatie adviseur: De Wit
 • Leverancier spanten: De Groot Vroomshoop
 • Geïsoleerde houten daken: Isovlas
 • Verduurzaamde houten gevelafwerking: Foreco
Orga Architect Centrumgebouw De Nollen Drone Foto
Een nieuwe entreeweg zal gasten en bezoekers voorlangs de nieuwbouw rechtstreeks de camping op leiden

Meer informatie

Biophilic Hospitality 01

Biophilic Hospitality

We leven in een wereld die steeds sneller, digitaler en volgebouwd is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Dit biedt kansen voor ondernemers in hospitality om gasten met een biofilisch ontworpen omgeving een memorabele vakantie te bieden.