De CPO Elzendal bestaat uit een gevarieerde groep mensen: starters, alleenstaanden, gezinnen en ouderen die met elkaar gemeen hebben dat ze duurzame en sociale woonomgeving willen creëren. Het kavel in Nijmegen-Oost dat de gemeente beschikbaar stelde past perfect bij hun wensen en samen met hen wisten we de bieding te winnen. Het houten wooncomplex zal 22 woningen omvatten waarvan 4 grondgebonden woningen direct aan de Elzenstraat en daarachter nog een tweetal blokken met 18 appartementen.

Orga Architect Cpo Elzendal 002
Straatbeeld van het wooncomplex Elzendal met het houten trappenhuis (Illustratie door ORGA architect)

De verschillende bouwvolumes laten zich lezen als één geheel. De gebruike materialen zijn voornamelijk verschillende verduurzaamde houtsoorten aangevuld met baksteen om aan de eisen voor het straatbeeld te voldoen. Vanaf de Elzenstraat naar het binnenterrein worden de gebouwen “warmer en zachter”. Aan de binnentuin overheerst hout en groen. Het terugstaande transparante entreegebouw laat vanaf de straatkant al iets doorschemeren van die zachtere achterzijde. Door onderdelen dezelfde detaillering en kleurgebruik te geven wordt uniformiteit aan het geheel gegeven. Op het achterterrein bevindt zich een semi-ondergrondse gemeenschappelijke ruimte die zich voegt in het glooiende landschap van de zo typische Nijmeegse stuwwal. De terugspringende gevels met groen overgroeide pergola’s aan de tuinzijde van de appartementen benadrukken de glooiing van het landschap.

Orga Architect Cpo Elzendal 001
Rondom het wooncomplex ligt een natuurtuin die de bewoners met elkaar delen (Illustratie door ORGA architect)

De boom- en struikrijke tuin wordt het groene hart van het hele terrein waar alle bewoners op uitkijken en via paadjes naar toe kunnen lopen. Er komen geen auto’s en fietsen zodat kinderen er veilig kunnen rondstruinen. De gebouwen krijgen diverse groene gevels en op de daken gaan we variëren met biodiverse inheemse planten, een groen en bruin /puin dak en een daktuin op de gemeenschappelijke ruimte met hoger groen zoals kruiden, dwergheesters en struiken. De basis van het tuinontwerp is een natuurlijke inrichting met ruigere grasvegetatie en overgangen naar bloemrijk grasland en vogelbosjes met natuurlijke inheemse beplanting. Delen ervan worden niet ingericht maar laten we zelf ontstaan.

Projectteam:

  • Projectarchitecten: Guus Degen, Ralf van Tongeren
  • Opdrachtgever: Stichting CPO Elzendal
  • Energieadviseur: Mobius
  • Constructeur: IMd
  • Landschapsarchitect: Ontwerpstudio Stala