In een voormalige kloostertuin aan de Dobbelmannweg in Nijmegen kwam een groot kavel beschikbaar voor woningbouw. In samenwerking met een aantal partners werd een duurzame en natuurinclusieve CLT woonwijk ontwikkeld waarbij wij het ontwerp verzorgden.
Hoewel een groot deel van het kavel bebouwd mocht worden kozen we voor een drietal compacte bouwblokken. Een kleinschalig appartementencomplex in de hoek vormt het ankerpunt van het ensemble van gebouwen dat verder nog uit twee rijen grondgebonden woningen bestaat. Het hoekgebouw met de appartementen zal voorzien worden van een opvallende groene zonwering uit klimplanten.
Door de gebouwen compact te houden wordt het mogelijk om een grote gemeenschappelijke groenruimte in te richten, geïnspireerd op de vroegere kloostertuin. Door een gebalanceerd groenplan en de vele nestmogelijkheden zal hier een eigen ecosysteem ontstaan dat niet alleen aansluit bij de omliggende natuur van de kloostertuin en de begraafplaats maar deze deze zelfs versterkt.
Voor deze schaal van compacte woningbouw zagen we in CLT de ideale houtbouwmethode, vooral door aanzienlijk kortere bouwtijd. Naast de constructie van massieve houten wanden en vloeren wordt er gekozen voor natuurlijk isolatiemateriaal, houten gevelafwerking en groene daken. Door middel van een materialenpaspoort worden de hoeveelheden en locaties van de gebruikte materialen geregistreerd zodat deze bij sloop of aanpasssing weer uit het gebouw gehaald kunnen worden voor hergebruik. De verbindingen en bevestigingen van de houten wanden, vloeren en gevelafwerking zijn dan ook zo ontworpen dat de gebouwen eenvoudig gedemonteerd kunnen worden.
Groen, natuur en biodiversiteit zijn belangrijke aspecten in de woonomgeving om het welzijn van haar bewoners te bevorderen. Natuurinclusiviteit was dan ook een integraal uitgangspunt voor het ontwerp en we zijn dan ook in verschillende aspecten van de woonervaring op zoek gegaan naar de band met de natuur.