Nieuwe generatie wildopvang

Voor de fauna opvang in het gebied rond Wageningen wordt een state-of-the-art opvangcentrum ontworpen dat nabij landgoed Doorwerth gebouwd zal worden. Initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens heeft als doelstelling om de eerste van een nieuwe generatie dierenopvangcentra in Nederland te realiseren. In het complex, gelegen in de natuur aan de rand van de bossen van Doorwerth, worden vogels, zoogdieren en gehouden dieren opgevangen.

Fauna Overzicht 002

Via gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen, binnen- en buitenverblijven worden de dieren voorbereid op een herplaatsing in de natuur. Door het gebouw lopen routes met gespecialiseerde medische trajecten voor de verschillende diersoorten zodat deze specifieke verzorging kunnen krijgen. Naast het gebouw komt een natuurpark met talrijke dierenverblijven waar de dieren in de laatste herstelfase verblijven voordat ze weer uitgezet worden. Daar komt o.a. en een roofvogelverblijf waarin de vogels hun vleugels kunnen uitslaan en een volière met bassin voor de watervogels.

Fauna Aanzicht 003

Het project kwam flink in de schijnwerpers te staan als gevolg van de stikstofcrisis. Veel bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden komen stil te liggen vanwege de stikstofuitstoot die zij veroorzaken. Wildopvang Avolare ligt midden in Natura2000 gebied maar de bouw kon gewoon doorgaan als een van de weinige projecten in Nederland. De veel lichtere houtbouw methodes, elektrische kranen/transport en een alternatieve organisatie van de bouw zorgen er voor dat het emissiearm gebouwd wordt. De Wildopvang wordt nu overal aangehaald als voorbeeld dat het wel kan, o.a. door het Ministerie van I en W, Nieuwsuur, de Volkskrant en de Dutch Green Building Council.

Update

De bouw is inmiddels in volle gang. Deze drone beelden geven een goed idee van de locatie en de stand van zaken:

Projectteam:

  • Opdrachtgever: Gert-Jan Nefkens
  • Adviseur dierenwelzijn: Thijs Devlin
  • Architect: Daan Bruggink, Guus Degen en Aafke van Dijk
  • Landschapsarchitect: Copijn
  • Aannemer: Bouwbedrijf Van Engen
  • Constructeur: ABT/Lüning
  • Installatieadvies: Adek
  • Bouwadvies: De Bouwadviseur

De impressies zijn gemaakt door ORGA architect en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden.

Meer informatie

Biophilic Hospitality 01

Biophilic Hospitality

We leven in een wereld die steeds sneller, digitaler en volgebouwd is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Dit biedt kansen voor ondernemers in hospitality om gasten met een biofilisch ontworpen omgeving een memorabele vakantie te bieden.