Onze hersenen en dus ook de ontwikkelende hersenen van onze kinderen zijn geëvolueerd door het ontdekken en verkennen van de natuur. In het boek “Last Child in the Woods” beschrijft Richard Louv, een onderzoek in Zweden en Noorwegen. Kleine kinderen die hun eerste levensjaren op versteende vlakke speelterreinen hadden gespeeld, werden vergeleken met kinderen die op natuurlijk glooiend en groene terrein hadden gespeeld. Uit het onderzoek bleek dat na slechts één jaar de kinderen die op meer natuurlijk terrein hadden gespeeld veel beter motorisch ontwikkeld waren.
De buitenschoolse opvang Struin beschikt over een groot stuk natuur net over de dijk in de Ooijpolder bij Nijmegen. Hier vangen zij kinderen op na schooltijd en laten ze los op het gevarieerde terrein vol met leer- en ontdekplekjes tussen de bomen en struiken. Door de kinderen hier op een educatieve manier te laten spelen leren zij omgaan met dieren, planten en materialen uit de natuur.
Regen, wind en kou horen bij de natuur en gewapend met een beetje goede kledij rennen, springen en verkennen er ook gewoon op los wanneer het weer wat minder is. Maar wanneer het echt bar en boos is dan is het toch wel lekker om even te kunnen schuilen. Daarom werd ORGA architect gevraagd om een schuilgelegenheid te ontwikkelen voor het speelterrein. Passend bij de visie van Struin werd dit gebouwd uit natuurlijke materialen.
In 2012 won Struin de Groene Giraf award voor meest duurzame buitenschoolse opvang
Het betrekkelijk eenvoudige houten gebouw heeft een houten constructie natuurlijke isolatiematerialen in de wanden. Bepalend voor het opvallende uiterlijk is de afwerking met houten schaaldelen. Dat zijn robuuste planken die ontstaan wanneer een boomstam over de lengte worden doorgezaagd zonder dat de bast verwijderd wordt. Het low tech gebouw wordt volledig natuurlijk geventileerd. Houtkachels die draaien op resthout van het terrein zorgen voor comfort en het gebruikte water wordt natuurlijk gezuiverd via een helofytenfilter die tegelijkertijd het lokale insecten- en dierenleven versterkt.
De foto’s zijn gemaakt door Ruben Visser en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden.
Guus Degen
Van Goorstraat 4
6512 ED Nijmegen
Winner Global category
Winner European category
Meest duurzame project van Nederland