Voor een ruime kavel in een bijzonder polderlandschap is een nieuwe leefomgeving ontworpen voor onze opdrachtgevers. Een van de uitgangspunten voor het ontwerp was de toepassing van de principes van ‘biophilic design’. De invloed van de natuur is merkbaar in de keuze voor overwegend natuurlijke materialen en in de sterke zichtrelatie naar het prachtige achterliggende natuurgebied.
Het ensemble bestaat uit een drietal eenvoudige volumes: een groot hoofdgebouw, een bijgebouw en een gerestaureerde hooimijt. De gekozen positie en nokrichting van de hellende daken zorgen ervoor dat de oriëntatie en zichtlijnen op de omliggende natuur blijven behouden.De draagconstructie van het hoofdgebouw bestaat uit een 10 meter hoge spantconstructies van Douglas.
De massieve spanten maken het mogelijk een hoge open middenruimte te creëren voor een uniek biofilisch interieurobject. De gevels en daken van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen voorzien met houtvezelisolatie. Het bestaande dak van de hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten shakes.
De gevels van hoofd- en bijgebouw zijn opgetrokken met zwarte geveldelen van verschillende breedtes, dat refereert naar de agrarische omgeving en historie. Dit eigentijdse materiaal bestaat uit een inlands houtsoort dat is verduurzaamd met de traditionele Japanse methode Shou Sugi Ban. Het brandproces beschermt het hout middels haar koollaag tegen invloeden van verwering en geeft het een bijzonder karakter. De oerkracht van het vuur blijft hierbij zichtbaar in de kleur en textuur van het zwart gebrande hout.
De (steile) hellende daken zijn voorzien van een ruig groen-vegetatie van inheemse en lokale begroeiing, passend bij haar bijzondere groene omgeving. Met deze natuurinclusieve ingreep sluiten de gebouwen goed aan bij de bestaande ecologische situatie op de locatie. Het ruige groendak zorgt voor een aansprekend visueel contrast met de zwarthouten geveldelen en haar gevelopeningen. Het dak van de bestaande hooimijt heeft een nieuwe afwerking verkregen van houten, gekliefde WRC shakes.
De draagconstructie van het hoofdgebouw bestaat uit 10 meter hoge spantconstructies van inlands Douglas van staatsbosbeheer. Deze massieve spanten vormen de uitstraling en inkadering van het interieur. Deze massieve spanten maken het mogelijk een open ruimtelijke beleving te creëren met een panoramische zicht naar buiten.
De gevel- en dakconstructie van het hoofd- en bijgebouw zijn geheel opgetrokken uit prefab houtskeletbouw-elementen, van houten stijlen/liggers voorzien van natuurlijke isolatiematerialen. De wandopbouw is zo opgebouwd dat een luchtdichte maar dampopen constructie ontstaat. Dit geeft een hoog leefcomfort doordat de relatieve luchtvochtigheid (van de bewoners door ademen, douchen en koken e.d.) door natuurlijke materialen als hout en leem in de constructie gereguleerd wordt zonder dat de isolatiewaarden negatief worden beïnvloed. Tevens zijn de wand- en dakopbouw volledig vrij van schadelijke deeltjes door toepassing van o.a. formaldehyde vrije plaatmateriaal.
Ook visueel heeft ORGA de natuur in de leefomgeving gebracht door de van vloer tot nok transparante achtergevel. Daarmee opent het gebouw zich richting het rijkelijke achterliggende natuurgebied. De begane grond is als één grote leefruimte vormgegeven, met in hart een artistiek interieurelement van houten en glazen leien.
Aafke van Dijk
Van Goorstraat 4
6512 ED Nijmegen
Winner Global category
Winner European category
Meest duurzame project van Nederland