*** Finalist bij de Stephen Kellert Biophilic Design Award 2021 van het LFI ***

Biofilische mondzorg

De tandartspraktijk in Middenmeer is specifiek ontworpen rond de beleving van de patiënt. Mensen zitten zelden te wachten op een bezoek aan de tandarts, maar door de verwerking van biofilische principes in het gebouw is de tijd die patiënten hier doorbrengen zo plezierig mogelijk gemaakt.

De opdrachtgever had te maken met groeiend aantal patiënten en moest uitbreiden. Nadat hij gelezen had over het concept van de ‘healing environment’ was hij vastbesloten om zijn patiënten voortaan te gaan ontvangen en behandelen in een gezondere en meer natuurlijke omgeving. Twee natuurlijke elementen zijn in overvloed aanwezig in het interieur: daglicht en hout. Het gebouw is niet alleen opgebouwd uit hout maar grote delen van het interieur zijn afgewerkt met inlands grenenhout, behandeld met natuurlijke olie om de hout texturen zoveel mogelijk naar buiten te brengen. De keuze voor witte natuurlijke leemstuc heeft als doel om het effect van het daglicht dat vanuit allerlei hoeken doordringt in de binnenruimte te maximaliseren.

Orga Architect Tandartspraktijk Middenmeer 001

De indeling van het houtskeletbouw volume bestaat uit twee delen: ruimtes voor de patiënten en ruimtes voor de tandartsen en assistenten. Bij het binnentreden worden de bezoekers verwelkomt door een helder verlichte en ruimtelijke wachtkamer. Een gebogen gang die baadt in het daglicht door de hoge glasgevel brengt hen naar de behandel-kamers. Gezeten in de stoel van de tandarts kunnen patiënten uitkijken over het typische vlakke Hollandse landschap. Dit was een van de belangrijkste uitgangspunten voor het ontwerp: de patiënt een ver uitzicht, het weer en de natuur laten ervaren vanuit de behandelkamers. De kozijnen naar de gang en ramen in de glasgevel zijn specifiek voor dit doel uitgelijnd. De tandartsen en assistenten die naast de stoel staan hebben hier uiteraard ook baat bij. Ook zij profiteren tijdens het werk van van deze band met de natuurlijke omgeving.

Orga Architect Tandartspraktijk Middenmeer 020

Om de privacy van de patiënten te beschermen is er een ‘éénrichting’ laag toegepast op de ramen tussen de behandelkamers en de gang. Patiënten en tandartsen kunnen vrij naar buiten kijken maar het zicht vanuit de gang of van buiten de behandelkamers in wordt geblokkeerd. De glazen buitengevel is voorzien van grote verschuifbare houten zonwering die overvloedig zonlicht kunnen tegenhouden. Deze bieden tevens een extra laag van veiligheid wanneer het gebouw leeg is in het weekend.

Orga Architect Tandartspraktijk Middenmeer 006 V2

Opdrachtgevers Gijs en Iris hebben een tiental afbeeldingen van dieren uit de Nederlandse natuur verstopt op plekjes in het interieur. De jongere patiënten worden uitgedaagd om ze allemaal te vinden terwijl ze wachten op hun afspraak. Vaak een welkome afleiding.

De tandartspraktijk is inmiddels een aantal jaren in gebruik en we hebben veel positieve feedback gekregen op het ontwerp. De tandarts vertelt ons dat de biofilische werkomgeving niet alleen een prettige en comfortabele plek is om zijn patiënten te behandelen maar ook heel efficiënt. Vergeleken met z’n vorige praktijk kan hij dagelijks meerdere extra patiënten behandelen, met de dezelfde hoeveelheid zorg en aandacht.

Opdrachtgevers Gijs en Iris van Mondzorg Middenmeer vertellen het Nederlandse Tandartsenblad over hun ervaringen in de nieuwe ecologische tandartspraktijk.

Projectteam

 • Projectarchitect: Guus Degen
 • Houtbouw: Bouwbedrijf Van Engen
 • Constructeur: JVZ
 • Spantconstructie: Heko Spanten
 • Houtvezelisolatie: Warmteplan
 • Houtleverancier: Staatsbosbeheer
 • Installatieadvies: Huygen
 • Installateur: Smak
 • Tandartsapparatuur: Dentalair
 • Zonwering: Duco
 • Schilder: Lenferink

Meer foto’s

De foto’s zijn gemaakt door Ruben Visser en mogen niet zonder toestemming gebruikt of gereproduceerd worden.

Meer lezen

Bouwwereld – Tandarts werkt biobased

Dentz – De natuur als basis, de patiënt centraal

  Wilt u meer weten over dit project? Download de case study!

  Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.