Wildopvang Avolare

Foto van Projectarchitect: Guus Degen

Projectarchitect: Guus Degen

Nieuwe generatie wildopvang

Voor de fauna opvang in het gebied rond Wageningen wordt een state-of-the-art opvangcentrum ontworpen dat nabij landgoed Doorwerth gebouwd zal worden. Initiatiefnemer Gert-Jan Nefkens heeft als doelstelling om de eerste van een nieuwe generatie dierenopvangcentra in Nederland te realiseren. In het complex, gelegen in de natuur aan de rand van de bossen van Doorwerth, worden vogels, zoogdieren en gehouden dieren opgevangen.

Orga Architect Wildopvang Avolare 001

Via gespecialiseerde intensive care, herstelafdelingen, binnen- en buitenverblijven worden de dieren voorbereid op een herplaatsing in de natuur. Door het gebouw lopen routes met gespecialiseerde medische trajecten voor de verschillende diersoorten zodat deze specifieke verzorging kunnen krijgen. Naast het gebouw komt een natuurpark met talrijke dierenverblijven waar de dieren in de laatste herstelfase verblijven voordat ze weer uitgezet worden. Daar komt o.a. en een roofvogelverblijf waarin de vogels hun vleugels kunnen uitslaan en een volière met bassin voor de watervogels.

Orga Architect Wildopvang Avolare 002

Het project kwam flink in de schijnwerpers te staan als gevolg van de stikstofcrisis. Veel bouwprojecten in de buurt van natuurgebieden komen stil te liggen vanwege de stikstofuitstoot die zij veroorzaken. Wildopvang Avolare ligt midden in Natura2000 gebied maar de bouw kon gewoon doorgaan als een van de weinige projecten in Nederland. De veel lichtere houtbouw methodes, elektrische kranen/transport en een alternatieve organisatie van de bouw zorgen er voor dat het emissiearm gebouwd wordt. De Wildopvang wordt nu overal aangehaald als voorbeeld dat het wel kan, o.a. door het Ministerie van I en W, Nieuwsuur, de Volkskrant en de Dutch Green Building Council. Het feit dat de bouw doorging ondanks de stikstofcrisis was reden voor het NOS journaal om er aandacht aan te besteden.

Wildopvang Avolare is inmiddels volledig in gebruik en de eerste gekwetste dieren zijn na eerste hulp en herstel weer uitgezet in de natuur. Om de vele verschillende diersoorten uit de bossen van de Veluwe op te kunnen vangen is op het complex er een grote variatie aan verblijven aangelegd: goed afgeschutte hokjes voor de schuwe dieren, een waterbassin voor de watervogels en een langgerekte kooi waar herstellende roofvogels hun vleugels kunnen strekken.

Technische principes

0
0
0

Projectteam

Foto van Projectarchitect:

Projectarchitect:

Guus Degen

    • Opdrachtgever: Gert-Jan Nefkens

    • Adviseur dierenwelzijn: Thijs Devlin

    • Architecten: Daan Bruggink, Guus Degen en Aafke van Dijk

    • Landschapsarchitect: Copijn

    • Aannemer: Bouwbedrijf Van Engen

    • Constructeur: ABT/Lüning

    • Installatieadvies: Adek

    • Bouwadvies: De Bouwadviseur

Laat je inspireren.
Bekijk het volgende project.

Menheerse Erf

Erve Bakhuys