Foto van Geschreven door: Gijs Bruggink

Geschreven door: Gijs Bruggink

Centrumgebouw Callantsoog

Camping De Nollen wil een voorloper zijn op het gebied van duurzame recreatie beginnend met een volledig houten centrumgebouw.

Orga Architect Centrumgebouw Callantsoog 015
Een keten van schuurachtige volumes vormen het gebouw

Architectuur

Het ontwerp van het nieuwe gebouw met centrale voorzieningen is geïnspireerd door de archetypische boerenschuren uit de Noord-Hollandse polderomgeving. Een voortzetting van het agrarische verleden van de omgeving geankerd door de nog aanwezige stolpboerderij. Door vijf schuurvormige structuren aan elkaar te schakelen ontstaat één samengesteld, afwisselend volume. Het centrumgebouw is zo georiënteerd ten opzichte van de bestaande stolp dat het uitlijnt met de bestaande historische gebouwen.

Functie

Zoals de naam al aangeeft gaat het gebouw het middelpunt vormen van de bedrijvigheid op de camping en komt het te liggen aan de nieuwe entreeweg. Het gaat onderdak bieden aan faciliteiten als de receptie, kantoren, de campingwinkel, een koffiebar en een restaurant. In hoogte blijft het houten complex ondergeschikt aan de verderop gelegen typische Noord-Hollandse stolpboerderij die daardoor de rol als landmark zal behouden.

De zuid- en westzijde van het houten gebouw openen zich naar de camping en de bezoekers zodat er een directie relatie ontstaat met de entree en het campingterrein. Tegelijkertijd komt het besloten erf ten behoeve van opslag en logistiek zo uit het zicht te liggen. Een afzonderlijke facilitaire entree maakt het mogelijk om de verkeersstromen van enerzijds de gasten en bezoekers en anderzijds de medewerkers en leveranciers te scheiden.

Orga Architect Centrumgebouw De Nollen Bouw Interieur 001
Niet alleen de buitenkant is gemaakt van natuurlijke materialen. Boven de fundering is het centrumgebouw volledig opgebouwd uit hout: constructie, vloeren, wanden en daken.

Ecologisch

De houten constructie (HSB) en houten wanden zijn bepalend van de uitstraling. Het zoveel mogelijk toepassen van natuurlijke materialen was een van de belangrijkste uitgangspunten die onze architecten meekregen van de opdrachtgever. De volgende ecologische kernpunten werden geformuleerd:

  • Al het hout is voorzien van een FSC of gelijkwaardig keurmerk
  • Gebruik van nieuwe materialen of toepassingen van basis van fossiele grondstoffen zoveel mogelijk vermijden
  • Niet-natuurlijke materialen dienen alleen toegepast te worden daar waar geen alternatief uit natuurlijke materialen voorhanden is
  • Vanuit de principes van circulariteit dienen alle materialen gecomposteerd te kunnen worden of eenvoudig gedemonteerd en voor 100% hergebruikt te kunnen worden
  • Al het toe te passen isolatiemateriaal bestaat uit houtvezel, vlas of cellulose.
Orga Architect Centrumgebouw Callantsoog 014
De foto’s zijn van net na de oplevering. De komende tijd wordt het omliggende landschap aangepakt en als het groen weer is opgekomen is het plaatje past echt compleet.

Team

  • Opdrachtgever: Ros Vastgoed Callantsoog
  • Projectarchitect: Steven van Leeuwen
  • Aannemer: Wever Bouwgroep
  • Constructeur: Lüning
  • Installatie adviseur: De Wit
  • Leverancier spanten: De Groot Vroomshoop
  • Geïsoleerde houten daken: Isovlas
  • Verduurzaamde houten gevelafwerking: Foreco

Plannen voor een bouwproject en wilt u meer weten over de aanpak bij ons bureau?​

Als het over biobased materialen, biofilisch ontwerpen of regeneratieve gebouwen gaat dan zijn we moeilijk stil te krijgen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw vragen. We denken met alle plezier even met u mee!