Circulaire architectuur is biobased èn technisch

In Nederland zijn we met z’n allen langzaam maar zeker richting de circulaire economie aan het werken. Het doel is minder CO2 uitstoten en minder afhankelijk worden van fossiele grondstoffen als olie en aardgas. Ook in de bouwsector is die ontwikkeling zichtbaar en zien we steeds meer circulaire architectuur. De verandering gaat echter gepaard met een volstrekt eenzijdige opvatting van het begrip circulair. De term wordt ‘gestolen’ door hergebruik van technische materialen. De ware circulaire architect richt zich veel meer op de natuurlijk cyclus. Want deze is door de hergroeibaarheid van de grondstoffen daadwerkelijk circulair.

ORGA Circulaire architect 01
Links de wegwerpmaatschappij, rechts de circulaire economie. De technische cyclus kent nog steeds aanvoer en afvoer van fossiele grondstoffen. De natuurlijke, biobased cyclus niet.

Circulair architect Daan Bruggink werkt sinds de oprichting van ORGA in 2007 in al zijn ontwerpen met natuurlijke materialen. Zijn ecologische architectenbureau zet overal in Nederland gebouwen neer van hout en andere hergroeibare grondstoffen. Variërend van woonhuizen en restauraties tot scholen en bedrijfsgebouwen. Circulaire architectuur uit voornamelijk biobased materialen die worden aangevuld met hergebruikte materialen.

Naar aanleiding van de stikstofcrisis publiceerde circulaire architect Daan Bruggink onlangs nog een pittig opiniestuk. Lees het hier

Het circulaire project Natuurlijk Circulair aan de Bosweg in Nijmegen pakte onlangs in twee categorieën zilver tijden de Nijmeegse Architectuurprijs 2020. Voor de constructie van het gebouw was geen nieuw staal of beton nodig. Tijdelijke kantoorunits en wegafscheidingen werden hergebruikt als fundering en draagstructuur. Nieuwe wanden uit hout en natuurlijke isolatie completeerden het gebouw. Het resultaat is moderne circulaire architectuur van bijzonder duurzame kwaliteit.

Hoe gaat de circulaire architect te werk?

Er zijn twee specifieke kenmerken die de circulaire architect onderscheiden. In de eerste plaats is dat kennis en ervaring met houtbouw. Een gebouw uit nieuw beton, staal, baksteen of aluminium is simpelweg niet circulair, hoe vaak traditionele bouwers of producenten ook roepen dat iets ‘herbruikbaar’ is.

Tweede belangrijke factor is dat de architect de bronnen van herbruikbare materialen weet te vinden. Hier ligt de grote uitdaging. Want hoe kan je circulaire architectuur ontwerpen zonder dat je exact weet welk materiaal er concreet gebruikt gaat worden? Of wat de kosten daar van zijn? Deze markt is echter sterk in ontwikkeling. Er verschijnen steeds meer circulaire sloopbedrijven. Deze demonteren bruikbare bouwmaterialen en slaan deze op onder de noemer ‘urban mining’ . Met ORGA maken ook voor steeds meer opdrachtgevers een materialen paspoort aan voor hun gebouw.

Orga Architect Circulaire Architectuur
Het kantoorgebouw van de circulaire gemeentewerf in Nieuwkoop krijg een gevel van hergebruikt hout

Circulaire gemeentewerf

De gemeente Nieuwkoop zocht een circulaire architect voor hun nieuw te bouwen gemeentewerf. De gemeente had de ambitie om een voorbeeldgebouw neer te zetten voor duurzaam beheer van de openbare ruimte. Het circulaire gebouw is volledig van hout met een gevarieerde afwerking van biobased en hergebruikte materialen. Naast de circulaire architectuur is de hoge duurzaamheidsambitie doorgetrokken in het energieconcept. Het ontwerp is gasloos en voorziet zowel het gebouw als het elektrische wagenpark van energie.

Loopt u met plannen rond voor het realiseren van een circulair gebouw? We denken graag met u mee.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over waar u allemaal aan moet denken aan het begin van een circulair bouwproject.

Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.