Duurzaam gastenverblijf

Een van onze huidige projecten is de ecologische renovatie van een woonboerderij midden in de groene omgeving rond Bemmel. Naast het opknappen van de boerderij lieten de opdrachtgevers ook een volledig nieuw gastenverblijf ontwerpen dat inmiddels is opgeleverd.

Het duurzame gastenverblijf in Bemmel is een mooi voorbeeld van de Groene Bouwketen in de praktijk

Vanaf de ontwerpfase zaten ORGA architect, de opdrachtgever en uitvoerder Patrick Schreven van ORGA bouw samen aan tafel. Deze integrale benadering van het bouwproces vormt de kern van de Groene Bouwketen. Bijzonder aan dit bijgebouw is dat het door middel van ecologische prefab is neergezet. De verschillende elementen werden elders uit natuurlijke materialen opgebouwd en vervolgens naar de bouwlocatie vervoerd om daar gemonteerd te worden.

Sam 1101 Klein

Deze woonboerderij zal op ecologische wijze gerenoveerd en verduurzaamd worden. In de rustige groene omgeving achter de boerderij is het gastenverblijf gerealiseerd. Het bijgebouw is geconstrueerd door middel van onze dampopen houtskeletbouw methode met een houtvezel isolatie. Verschillende materialen die beschikbaar kwamen bij sloopwerk in de boerderij konden worden hergebruikt. Zo is de witte trap in het interieur bijvoorbeeld afkomstig uit het hoofdgebouw.

Dsc 0171 Klein

Kenmerkend voor dit ontwerp is de houten buitenwand die vrijwel naadloos doorloopt in het interieur. Garagedeuren zijn vaak weinig subtiele elementen in een gevel maar hier blijven ze vrijwel onzichtbaar wanneer gesloten. Het enige element dat de houten facade doorbreekt is de opvallend grote glazen pui die een prettig uitzicht biedt op het omliggende landschap. Om energieverlies tegen te gaan is hier driedubbel glas toegepast waardoor de glazen wand onzichtbaar oogt als een lichte constructie maar toch stevig is geïsoleerd.

Dsc 0153 Klein

Nog niet zichtbaar op de foto’s is een natuurmuur die achterom het biigebouw zal gaan lopen. Deze wordt deels opgebouwd uit hergebruikte bakstenen afkomstig uit de woonboerderij. Het gastenverblijf is slechts een onderdeel van dit duurzame renovatieproject. Informatie en foto’s van de gerenoveerde woonboerderij volgen later.