De natuurlijk evolutie heeft met hout al het ultieme bouwmateriaal ontwikkeld. De houtarchitect brengt deze voordelen naar de bebouwde omgeving.

Vergis je niet. Houtarchitectuur is mainstream geworden en dat zal door de klimaatverandering ook zo blijven. Dat komt door de onovertroffen prestaties van het materiaal op het gebied van duurzaamheid. Als pure houtarchitect vertellen we altijd graag over het effect van hout op de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer (zie tabel). Waar beton, staal en aluminium aanzienlijke CO2 uitstoot veroorzaken geldt dat niet voor hout. Sterker nog, hout slaat het op en heeft dus een negatieve CO2 uitstoot.

Co2 Opslag In Houtbouw
CO2 opslag in bouwmaterialen. Hout kleurt groen, als enige.

Nederland kent van origine weinig houtbouw. Als land van weilanden en rivieren was klei als grondstof meer voorhanden en dus gingen we vanaf de industrialisatie met baksteen bouwen. Architect Daan Bruggink zag tijdens z’n studie al dat de houtrevolutie er aan kwam en verwerkt al sinds 2007 hout in al zijn ontwerpen. Als houtarchitect van het eerste uur heeft hij de opmars van houtbouw vanaf de eerste rij meegemaakt. Sindsdien zet zijn bureau ORGA architect overal in Nederland gebouwen van hout neer. Variërend van woonhuizen en restauraties tot scholen en bedrijfsgebouwen.

Daan hielp onlangs nog wat vooroordelen houten gebouwen de wereld uit in een diepgaand artikel voor Houtwereld. Lees het hier.

Hoe werkt een houtarchitect?

Een houtarchitect heeft bij het ontwerpen net zoveel vrijheid als andere architecten. Natuurlijk is het een ander materiaal en moet het anders verwerkt worden maar afgezien van extreme hoogtes of klimaat zijn weinig gevallen waarin houtarchitectuur geen verstandige keuze is. Dus het is echt zo simpel als kiezen voor een houtbouwmethode. Bouwmethoden als houtskeletbouw (HSB) en kruislaaghout (CLT) zijn de laatste decennia zover doorontwikkeld dat ze kunnen concurreren met beton, baksteen en staal. En verder is het een kwestie van de juiste architect zoeken…

Een gebouw van hout is vele malen lichter dan traditionele bouwmaterialen waardoor er minder fundering nodig is. Houtarchitectuur spaart op die manier dus indirect nog meer beton en staal uit, en dus CO2 uitstoot. Een belangrijk pluspunt nu door de stikstofcrisis veel bouwprojecten stil komen te liggen. Kleinere (liefst elektrische) kranen kunnen volstaan om het hijswerk op locatie te verrichten.

houtarchitect bezoekt projectlocatie
Hout domineert op de bouwlocatie van Centrumgebouw De Nollen

Houtarchitect ORGA

Ons bureau is gespecialiseerd in het ontwerpen van houten gebouwen. Bijna alle projecten die te vinden zijn in ons portfolio hebben een houten constructie en zijn veelal van binnen en/of van buiten afgewerkt met hout. Waar sommige bureau’s zich goed zijn in het ontwerpen van gebouwen met een bepaalde functie of in een bepaalde stijl geldt dat niet voor ons. Bij ORGA is de manier van bouwen eigenlijk onze signatuur, en dat is houtarchitectuur.

Loopt u met plannen rond voor het realiseren van een duurzaam gebouw? We denken graag met u mee.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u met vragen zit. Geen probleem om even wat uitleg te bieden over waar u allemaal aan moet denken aan het begin van een bouwproject.

Bel ons op 024 6636354 of stuur een mail naar info@orga-architect.nl. Of gebruik het onderstaande contactformulier!

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.