Biobased bouwen 03

Biobased bouwen

Geen enkel materiaal is zodanig getest en doorontwikkeld als biobased materiaal. De natuur heeft gedurende miljoenen jaren van evolutie voor ons de meest efficiënte bouwmethoden en materialen geselecteerd en ontwikkeld. ORGA architect benut deze optimale eigenschappen met het biobased bouwen van onze ontwerpen.

Biobased bouwen met op korte termijn hergroeibare materialen is werken met een onuitputtelijke bron van grondstoffen

Daan Bruggink richtte in 2007 het bureau op vanuit één visie: biobased bouwen is de toekomst. Wanneer het over duurzaam bouwen gaat ligt de focus momenteel vooral op het energieprobleem. Er zijn echter al goede alternatieve energiebronnen zoals zon, wind en water. Een groter probleem is dat onze grondstoffen de komende jaren op dreigen te raken. Het is daarom van belang om over te schakelen op bouwmaterialen die van nature snel weer terug groeien.

Biobased bouwen 01
Biobased bouwen 02
  • Kort cyclisch hernieuwbare bouwmaterialen
  • CO2 wordt uit de atmosfeer gehaald en opgeslagen
  • Van nature temperatuur- en vochtregulerend
  • Geen schadelijke stofdeeltjes in het interieurRecyclebaar of zelfs composteerbaar

Hoogwaardige biobased materialen zijn een uitstekend alternatief voor reguliere bouwmaterialen die worden gemaakt van eindige grondstoffen. Uiteraard hout in al zijn vormen maar ook vlas, leem, stro, hennep of bijvoorbeeld biocomposieten uit restmaterialen. Als een van de voorlopers op het gebied van biobased bouwen zien we het als onze missie om in onze projecten te laten zien wat architectonisch mogelijk is met innovatieve natuurlijke materialen.

Biobased bouwen 04

Door dampopen te bouwen kan het gebouw ‘ademen’ waardoor vocht niet de kans krijgt schade aan te richten. In plaats van het interieur in te pakken met plastic zoals in de traditionele bouw bouwen wij een wand op uit lagen die naar buiten toe steeds een stukje meer dampopen zijn. Deze methode in combinatie met de zelfregulerende werking van natuurlijke materialen leveren een zeer constant en dus comfortabel binnenklimaat op.

De mogelijkheden om met behulp van biobased materialen op grote schaal duurzamer te bouwen zijn talrijk. De voordelen en het belang van verantwoord materiaalgebruik laten zien in aansprekende architectuur, daar ligt voor ons de uitdaging.