Biobased bouwen met materialen uit de natuur is gebaseerd op miljoenen jaren van productontwikkeling. Geen enkel bouwmateriaal is zodanig getest en doorontwikkeld als bijvoorbeeld hout, vlas of hennep. De natuur heeft gedurende miljoenen jaren van evolutie voor ons de meest efficiënte bouwmethoden en materialen geselecteerd en ontwikkeld. ORGA architect benut deze optimale eigenschappen met het zoveel mogelijk biobased bouwen van onze ontwerpen.

Wanneer de dialoog in Nederland over duurzaam bouwen gaat ligt de focus vaak vooral energievraagstukken en hoe deze aan te pakken met technische installaties. Er zijn echter al goede alternatieve energiebronnen zoals zon, wind en water. Een veel groter probleem is dat fossiele grondstoffen de komende jaren op dreigen te raken. Het is daarom van belang om over te schakelen op bouwmaterialen die van nature snel weer terug groeien.

biobased bouwen kringloop

Wat is biobased bouwen?

Met ‘biobased’ bedoelen we in dit verband materialen op natuurlijke basis die op korte termijn weer terug groeien. Dat laatste is een belangrijke onderscheid want minerale grondstoffen uit de natuur als aardolie, klei en steen ontstaan over een periode van vele honderden of duizenden jaren en vormen dus geen duurzame bron van materiaal op de lange termijn.

Bouw Schuurwoning Eemnes
De bouw van de houten schuurwoning in Eemnes naar ORGA ontwerp. Eerst een houten skelet, dan wordt de natuurlijke isolatie aangebracht en vervolgens een afwerking van verduurzaamd hout op zowel gevel als dak

Een biobased gebouw bestaat doorgaans uit een draagconstructie van hout met wanden en daken die bestaan uit hout met natuurlijke isolatieplaten. Houtskeletbouw (HSB) is de traditioneel de meest toegepaste houtbouwmethode. De laatste jaren zijn massieve houtbouwmethoden zoals CLT of DLT sterk in opkomst. Andere methoden voor biobased bouwen zijn (prefab) HSB met stro of met kalkhennep.

Biobased Bouwen Close Up
Een biobased wandopbouw van dichtbij. Een houten raamwerk met een (gelakt) houten kozijn voorzien van zachte en harde houtvezel isolatie.

Waarom biobased?

Kort cyclisch hernieuwbare grondstoffen die potentieel een oneindige bron van materialen vormen, zolang we er zorgvuldig mee omgaan zoals bijv. het duurzaam beheren van onze bossen.

CO2 uit de atmosfeer halen en opslaan. Planten en bomen nemen tijdens de groei aanzienlijke hoeveelheden CO2. Met het biobased bouwen van een gebouw wordt deze CO2 langdurig opgeslagen.

Houtbouw is licht bouwen dus minder uitstoot van o.a. stikstof door transport naar de bouwlocatie of het graven en heisen tijdens het bouwen.

Emissieloze houtbouw
Door te kiezen voor houtbouw kan de hoeveelheid stikstof uitstoot aanzienlijk verminderd worden

Van nature temperatuur- en vochtregulerend wat zorgt minder pieken en dalen in het binnenklimaat en dus een meer gelijkmatig comfortniveau.

Geen schadelijke stofdeeltjes in het interieur waar er steeds meer alarmerende berichten te lezen zijn over fijnstof uit minerale isolatieproducten of formaldehyde uit geperste houten meubels en interieurtextiel.

Herbruikbaar, recyclebaar of zelfs composteerbaar. Mits de plek en hoeveelheid worden vastgelegd hebben de materialen in een biobased gebouw na sloop aanzienlijke restwaarde.

Biobased bouwen met ORGA

Architect Daan Bruggink richtte in 2007 het bureau op vanuit één visie: biobased bouwen is de toekomst. Inmiddels heeft ORGA een rijk en gevarieerd portfolio opgebouwd met talrijke woonhuizen en utiliteitsgebouwen met allerlei functies. Allen gebouwd met natuurlijke materialen. Vandaag de dag kan bouwtechnisch gezien vrijwel alles wat met traditionele materialen gebouwd wordt ook met biobased materialen gedaan worden. En dat geldt ook voor de moderne stijl van de architectuur.

Als voorzitter van de adviescommissie Nieuwbouw en Renovatie bij de Dutch Green Building Council en duurzaamheid keurmerk BREEAM.NL werkt Daan Bruggink op nationaal niveau aan het bevorderen van biobased bouwen en een juiste waardering van natuurlijke materialen in duurzaamheidslabels.

Heeft u plannen voor een bouwproject of wilt u meer weten over biobased bouwen? Geen probleem om even mee te denken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over waar u allemaal aan moet denken bij het opstarten van uw project. Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!

    Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
    Servicevoorwaarden zijn van toepassing.