Biobased bouwen
Kinderen groeien tegenwoordig op met TV’s en computerschermen als hun voornaamste venster op de wereld. En dat is problematisch, want zonder natuur in hun omgeving hebben onze toekomstige politici en ingenieurs geen kans om te beseffen hoe belangrijk zij is. En wie gaat er dan zorg dragen voor onze planeet?
Biofilische architectuur streeft er naar om ons meer in contact te brengen met de natuur door het te verweven in onze gebouwde omgeving. En er is geen betere plek om dit te doen dan voor onze jongste generaties. Ontdek op deze pagina onze visie over architectuur in het onderwijs, bekijk projecten die wij hebben gedaan voor het onderwijs en lees artikelen.
Wat is biobased bouwen?
Met ‘biobased’ bedoelen we in dit verband materialen op natuurlijke basis die op korte termijn weer terug groeien. Dat laatste is een belangrijke onderscheid want minerale grondstoffen uit de natuur als aardolie, klei en steen ontstaan over een periode van vele honderden of duizenden jaren en vormen dus geen duurzame bron van materiaal op de lange termijn.
Een biobased gebouw bestaat doorgaans uit een draagconstructie van hout met wanden en daken die bestaan uit hout met natuurlijke isolatieplaten. Houtskeletbouw (HSB) is de traditioneel de meest toegepaste houtbouwmethode. De laatste jaren zijn massieve houtbouwmethoden zoals CLT of DLT sterk in opkomst. Andere methoden voor biobased bouwen zijn (prefab) HSB met stro of met kalkhennep.
Waarom biobased?
Kort cyclisch hernieuwbare grondstoffen die potentieel een oneindige bron van materialen vormen, zolang we er zorgvuldig mee omgaan zoals bijv. het duurzaam beheren van onze bossen.
CO2 uit de atmosfeer halen en opslaan. Planten en bomen nemen tijdens de groei aanzienlijke hoeveelheden CO2. Met het biobased bouwen van een gebouw wordt deze CO2 langdurig opgeslagen.
Houtbouw is licht bouwen dus minder uitstoot van o.a. stikstof door transport naar de bouwlocatie of het graven en heisen tijdens het bouwen.
Door te kiezen voor houtbouw kan de hoeveelheid stikstof uitstoot aanzienlijk verminderd worden
Van nature temperatuur- en vochtregulerend wat zorgt minder pieken en dalen in het binnenklimaat en dus een meer gelijkmatig comfortniveau.
Geen schadelijke stofdeeltjes in het interieur waar er steeds meer alarmerende berichten te lezen zijn over fijnstof uit minerale isolatieproducten of formaldehyde uit geperste houten meubels en interieurtextiel.
Herbruikbaar, recyclebaar of zelfs composteerbaar. Mits de plek en hoeveelheid worden vastgelegd hebben de materialen in een biobased gebouw na sloop aanzienlijke restwaarde.
Biobased bouwen met ORGA
Architect Daan Bruggink richtte in 2007 het bureau op vanuit één visie: biobased bouwen is de toekomst. Inmiddels heeft ORGA een rijk en gevarieerd portfolio opgebouwd met talrijke woonhuizen en utiliteitsgebouwen met allerlei functies. Allen gebouwd met natuurlijke materialen. Vandaag de dag kan bouwtechnisch gezien vrijwel alles wat met traditionele materialen gebouwd wordt ook met biobased materialen gedaan worden. En dat geldt ook voor de moderne stijl van de architectuur.
Als voorzitter van de adviescommissie Nieuwbouw en Renovatie bij de Dutch Green Building Council en duurzaamheid keurmerk BREEAM.NL werkt Daan Bruggink op nationaal niveau aan het bevorderen van biobased bouwen en een juiste waardering van natuurlijke materialen in duurzaamheidslabels.
Heeft u plannen voor een bouwproject of wilt u meer weten over biobased bouwen? Geen probleem om even mee te denken.
Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over waar u allemaal aan moet denken bij het opstarten van uw project. Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!