Biofilisch ontwerpen brengt elementen van de natuurlijke wereld naar onze architectuur

Biofilisch tijdlijn

Biofilische tijdlijn

Onze oorsprong is te vinden in de natuur. Millennia lang zijn wij geëvolueerd met en in de natuur. We zijn gevormd door het ontdekken en verkennen van de natuur, door het instinctief reageren op prikkels uit de natuurlijke omgeving. Deze intuïtieve reacties zitten dan ook diep ingebakken in onze aard en wezen. Pas een paar honderd jaar leven wij in een kunstmatige omgeving die we gedreven door kosten en efficiëntie creëren, waardoor we steeds verder van onze natuurlijke aard afdrijven. Biofilische of biophilic architectuur brengt elementen van de natuurlijke wereld terug in onze directe leefomgeving.

WELZIJN

In een biofilische omgeving wordt de natuurlijke intuïtie van mensen geactiveerd. Hun innerlijk, genetisch instinct op natuurlijke aspecten maakt hen alerter, meer op hun gemak, ervaren minder stress en functioneren beter. Het welzijn stijgt, men kan zich beter concentreren en is dus productiever. Werknemers presteren beter, leerlingen leren sneller en patiënten zijn eerder hersteld. Zonder het te kunnen beredeneren, voelt een biophilic omgeving direct beter aan, simpelweg omdat ieder mens gecodeerd is om in een meer natuurlijke omgeving te functioneren.

 Dsc9589 Bewerkt
Biofilische Architect

ONZE GEBOUWEN

Bij ieder project zoekt het team van architecten bij ORGA naar zoveel mogelijk synergie tussen de architectuur, de mensen en de natuur. Met onze biobased architectuur van gezonde, natuurlijke materialen ontstaan in de basis al natuurlijke gebouwen. Met het integreren van meer natuurlijke en biofilische principes worden onze de effecten daarvan versterkt en ontstaan prettige en gezonde gebouwen.

Biophilic design is relevant voor ieder type gebouw. Lees meer over de voordelen per vakgebied:

Biophilic Wonen

Veel biophilic principes zitten standaard in ieder ORGA ontwerp, zoals bijvoorbeeld de natuurlijke materialen en het optimaal gebruiken van daglicht. Vanaf de eerste houten bungalow tot de recente moderne eco-villa’s zoeken we in het ontwerp zoveel mogelijk de band met de natuur op.

Lees verder

Biofilische Zorg

De grootste vooruitgang die we met biophilic architectuur kunnen boeken ligt op het gebied van de zorg. De mens is geëvolueerd tijdens het duizenden jaren lang ontdekken en verkennen van de natuur waardoor instinctieve reacties op de natuurlijke wereld diep zitten ingebakken in onze aard.

Lees verder

Biophilic Onderwijs

In de gebouwde wereld van onze kinderen, de onderwijsgebouwen, zouden biophilic ontwerpprincipes een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Onze hersenen en dus ook de ontwikkelende hersenen van onze kinderen zijn sterk gebaat bij het ontdekken en verkennen van de natuur.

Lees verder

Biophilic Hospitality

We leven in een wereld die steeds sneller, digitaler en volgebouwd is. In de vrije tijd zoekt men daarom veelvuldig de natuur en het buitenleven op. Dit biedt kansen voor ondernemers in hospitality om gasten met een biofilisch ontworpen omgeving een memorabele vakantie te bieden.

Lees verder