Biobased architectuur

Natuurlijk bouwen is het fundamentele principe van ORGA architect. Zeker nu het fossiele tijdperk zijn einde nadert is gebruik van biobased materialen een must. Alleen deze materialen zijn immers vanuit het oogpunt van een circulaire economie daadwerkelijk circulair.

 

Circulariteit gaat over het sluiten van kringlopen. Op planten gebaseerde materialen groeien op natuurlijke wijze, nemen CO2 op, worden toegepast in een bouwwerk en kunnen na de levensduur van het gebouw weer worden opgenomen in de natuur.

Een biobased architectuur, zonder virgin fossiele grondstoffen, schadelijke stoffen en volledig voorzien van schone fossielvrije energie. Dat is de architectuur van de toekomst.

De logica

Droog beschouwd is natuurlijk bouwen ook gewoon enorm logisch. Biobased materialen zijn gebaseerd op miljoenen jaren van productontwikkeling. Geen enkel technisch of chemisch bouwmateriaal is zodanig getest en doorontwikkeld als bijvoorbeeld hout, vlas of hennep. De natuur heeft in feite in de loop van de evolutie voor ons de meest efficiënte bouwmethoden en materialen geselecteerd en ontwikkeld. 

 

ORGA architect benut deze optimale eigenschappen door er prettige en gezonde gebouwen mee te ontwerpen die als voorbeeldcases worden beschouwd en zo de biobased transitie in de Nederlandse bouw verder aanjagen.

Winst in biobased prijsvraag Rijksbouwmeester

De Rijksbouwmeester en de gemeente Oirschot schreven een prijsvraag uit voor ‘Een nieuwe bouwcultuur’ in Oirschot, bedoeld om het biobased en natuurinclusief bouwen te stimuleren. ORGA diende in samenwerking met o.a. De Urbanisten en Copijn een winnend plan in waarin we laten zien hoe deze nieuwe bouwcultuur voor 85% biobased kan zijn. 

 

Het plan stelt boeren een transitie voor naar het telen van vezelgewassen voor gebruik in de bouw en biedt hen zo realistische nieuwe perspectieven. De ideeën voor een biobased woonwijk leggen de focus op een regeneratief economisch model met oplossingen voor klimaatproblemen rond stikstof en CO2.

Bouwgewassen

Vezelgewassen zijn onmisbaar om te voldoen aan de groeiende vraag naar biobased materialen in een duurzaam Nederland. Houtbouw, natuurlijke materialen en biobased architectuur vonden al geleidelijk aan ingang in de Nederlandse bouwwereld, maar de laatste jaren lijkt er een versnelling en schaalvergroting plaats te vinden, aangevuurd door de klimaatverandering.

Top 7 biobased bouwmethoden

Fossiel bouwen verbruikt schaarse grondstoffen of veroorzaakt veel CO2 uitstoot. Voor een biobased bouwmethode geldt dat niet. Massaal overgaan op meer ecologische bouwtechnieken is dan ook onvermijdelijk. Om wat meer inzicht te bieden hebben we de beste natuurlijke bouwmethoden op een rijtje gezet.

Plannen voor een bouwproject en wilt u meer weten over de aanpak bij ons bureau?​

Als het over biobased materialen, biofilisch ontwerpen of regeneratieve gebouwen gaat dan zijn we moeilijk stil te krijgen. Aarzel niet om contact op te nemen met uw vragen. We denken met alle plezier even met u mee!