Duurzame architect 05

Duurzame architect

Zuinig zijn op onze planeet, dat is de universele betekenis van ‘duurzaam’ of ‘sustainable’. Voor ons als duurzame architect betekent het dat architectuur gebouwd, gebruikt en gesloopt kan worden met minimale impact op het milieu. Het toepassen van natuurlijke, biobased bouwmaterialen ligt dan voor de hand en efficiënt omgaan met energie is vanzelfsprekend.

Als duurzaam bureau breken wij met de bestaande, traditionele opvattingen in de bouw over energie, materiaal en methode.

Ieder nieuwbouwproject of verbouwing vormt weer een nieuw duurzaamheidsvraagstuk. Waar mogelijk passen wij slimme low tech methoden toe die de energievraag beperken en het binnenklimaat op een natuurlijke wijze reguleren. Wanneer nodig vullen het aan met efficiënte high tech installaties waarmee het gebouw zelf energie opwekt en in sommige gevallen zelfs volledig zelfvoorzienend wordt.

Duurzame architect 04

ORGA oprichter Daan Bruggink belandde dit jaar op nr. 22 in de lijst van de meest invloedrijke personen van Nederland in duurzaam vastgoed.

De vraag vanuit de markt om duurzame architectuur is enorm gegroeid en gaat hierbij lang niet alleen om nieuwbouwprojecten. Monumentale gebouwen verrijken hun omgeving en we willen ze graag in stand houden voor latere generaties. Door te restaureren met natuurlijke materialen behouden we wat er nog is, brengen we terug wat verdwenen is en herstellen we wat kapot is. Verder kunnen er met slimme ingrepen en zonder de cultuurhistorische waarde aan te tasten grote sprongen in energiezuinigheid worden

Duurzame architect 07

Of je nu gaat restaureren of herbestemmen, het handhaven van oude gebouwen heeft grote voordelen. Vaak geldt: hoe ouder het gebouw, hoe minder ‘foute’ materialen. Door een oude gebouw te herbestemmen en een nieuwe functie te geven blijven de sociale banden met de omgeving behouden en maar krijgt de buurt ook een frisse impuls.

Duurzame architect 03

Naast het ontwerpen van toekomstbewuste nieuwbouw kan de duurzame architect hier ook een belangrijke rol spelen. Historische gebouwen hebben een sfeer en uitstraling die via nieuwbouw zelden te evenaren is maar presteren weer niet zo goed qua energiezuinigheid. Door duurzaam te restaureren of herbestemmen met biobased materialen pakken wij het beste van twee werelden.