Biofilische architectuur in de zorg

De grootste vooruitgang die we met biophilic architectuur kunnen boeken ligt op het gebied van de zorg. Omdat onze hersenen en lichamen geëvolueerd zijn tijdens het duizenden jaren lang ontdekken en verkennen van de natuur liggen instinctieve reacties op de natuurlijke wereld diep ingebakken in onze aard. Zieke mensen herstellen daarom geestelijk en lichamelijk sneller wanneer ze zich in een omgeving bevinden die deze instinctieve band met de natuur activeert.

Dsc3075
Biofilisch ontwerp in Tandsrtspraktijk Middenmeer

De gebouwen waarin wij moeten genezen of bijkomen van een ziekte, tegenspoed of zwakte moeten zo ontworpen worden dat ze die natuurlijke prikkels afgeven waardoor patiënten optimaal kunnen herstellen. De natuur in al haar vormen integreren in de zorgomgeving levert enorme positieve effecten op voor de gesteldheid, het herstelvermogen en het welzijn. Dit doen we door biofilische principes door te laten werken in het architectonische ontwerp, de gebouwvorm, de materiaalkeuze en de installaties. Een mooi voorbeeld hiervan is ons ontwerp voor de tandartspraktijk in Middenmeer.

Biophilic Achitectuur Zorg Instelling 3
Biophilic architectuur voor tandartsenpraktijk Mondzorg Middenmeer

De materiaalkeuze is van grote invloed op de gebruikers van een gebouw. Gezond, omdat natuurlijke en biobased materialen en warmte- en vochtregulerend zijn en bovendien vrij van giftige stoffen. Verder worden de patronen en texturen in natuurlijke materialen door de menselijke geest in verband gebracht met de natuur. Hout heeft bijvoorbeeld zowel visuele als tactiele voordelen: een houten interieur oogt warm en ontspannen maar nodigt ook uit tot aanraken. Het materiaal activeert de zintuigen en stimuleert het waarnemen, zeker wanneer gecombineerd met organische vormen. De ruimte krijgt daardoor een kalmerend effect, vermindert stress en verlaagt de hartslag.

Image2
Biofilisch woonzorgcomplex Oost-Nederland

De pijn en angst die gepaard gaan met een ziekenhuisverblijf zijn duidelijke stress verhogende factoren en het steriele en hyperfunctionele ontwerp van het gemiddelde ziekenhuis helpt zeker niet mee. Er zijn vele tientallen studies die laten zien dat biophilic elementen als bijvoorbeeld daglicht en uitzicht op de natuur zorgen voor verbeterd emotioneel welzijn van patiënten, wat vervolgens leidt tot kortere hersteltijden, lager medicijnverbruik en minder zware belasting op het zorgpersoneel.

Biofiele elementen als daglicht en uitzicht op de natuur hebben grote invloed op de gezondheidszorg:

  • Sneller herstel van patiënten
  • 8,5% korter ziekenhuisverblijf, gemiddeld 2,6 dagen
  • Tot wel 20% minder medicijngebruik
  • Minder behoefte aan aandacht van personeel
  • Sneller stabilisatie van de bloeddruk
  • Vermindering van angsten en verbeterd emotioneel welzijn

Biofilische Tandartspraktijk

Een van de eerste gebouwen in Nederland naar de principes van biophilic design

Lees verder

Zorgboerderij De Wende

Historische boerderij in Overasselt omgevormd tot zorgcentrum voor drie generaties hulpbehoevenden

Lees verder