Circulair bouwen 02

Circulair bouwen

Onze huidige economie is grotendeels lineair, dat wil zeggen dat van grondstoffen een product wordt gemaakt dat vervolgens na gebruik wordt weggegooid. Een verhaal met een begin en een einde. Het resultaat is steeds schaarsere grondstoffen en een steeds grotere afvalberg. In een circulaire economie spelen hergroeibare grondstoffen en hergebruik een belangrijke rol. Het verbruik van fossiele grondstoffen is laag, evenals CO2 uitstoot en afvalproductie.

Bij het circulair bouwen wordt gewerkt met biobased, hergroeibare materialen in combinatie met materialen die voortkomen uit hergebruik

Twee kringlopen

Het idee van de circulaire economie is sterk verbonden met de Cradle2cradle gedachte. De economie bestaat uit twee kringlopen: een biologische en een technische kringloop. Binnen de biologische kringloop worden producten gemaakt van natuurlijke hergroeibare grondstoffen. Deze producten kunnen na gebruik gewoon weer de natuur in. Voor producten in de technische kringloop geldt dit niet maar deze worden wel zo gemaakt dat ze lang meegaan en na gebruik eenvoudig gerecycled kunnen worden.

Circulair bouwen 03

Circulair ontwerpen

De bouwmaterialen industrie is een van de meest vervuilende sectoren. Door circulair bouwen op grote schaal toe te passen kan veel vooruitgang worden geboekt in het verminderen van CO2 uitstoot. Als een van de voorlopers op het gebied van duurzame architectuur zien wij het als een uitdaging om gebouwen te ontwerpen die volledig passen binnen een circulaire economie. Daarom kijken we bij ieder materiaal naar de hele ‘levenscyclus’: afkomst qua grondstoffen, toepassing in de bouw en verwerking na sloop.

Circulair bouwen 03

Biobased of hergebruikt

In de praktijk betekent circulair bouwen voor ons dat we veel materialen toepassen die gemaakt zijn van hergroeibare grondstoffen. Er wordt regelmatig met verbazing gekeken naar wat allemaal al mogelijk is met alternatieve biobased materialen. Veel innovatieve natuurlijke bouwmaterialen worden voor het eerst toegepast in een ORGA project. Daarnaast besteden we aandacht aan hergebruik in allerlei vormen: van direct hergebruik tot bouwmaterialen die gemaakt zijn van schoon sloopafval.

Als voorzitter Nieuwbouw en renovatie bij de Dutch Green Building Council en duurzaamheidskeurmerk BREEAM.NL werkt Daan Bruggink op nationaal niveau aan het bevorderen van biobased en circulair bouwen

Circulair bouwen 04

Ook het hergebruiken van complete gebouwen sluit prima bij aan bij circulair bouwen. Een oud gebouw transformeren zodat het een moderne functie krijgt verbruikt altijd minder energie en veroorzaakt minder CO2 uitstoot dan slopen en nieuwbouw. En door met natuurlijke materialen duurzaam te restaureren of renoveren kan meteen ook een grote sprong in energiezuinigheid worden gemaakt.