Ecologische school De Verwondering zit vol in de uitvoering. Mooi moment om de bouw van dit bijzondere project te delen met een reeks beelden.

door Gijs Bruggink

Het schoolgebouw in Almere is een hybride van verschillende bouwmethoden en duurzame ingrepen. In een volledig afgerond gebouw zitten veel van die aspecten achter de afwerkingslaag en zijn ze niet meer zichtbaar. Nu tijdens de bouw hebben we echter een mooie kans om daar wat van te laten zien.

Orga Architect Bouw Eco School 001 Ijskelder
De afdekking van de behuizing voor de ijsbuffer wordt op z’n plek gelegd

Tijdens het plaatsen van de fundering wordt ook de behuizing voor de ondergrondse ijsbuffer aangelegd. Een innovatieve buffersysteem in een groot vat in de grond maakt gebruik van de fase-overgang tussen water en ijs om de schommelingen in natuurlijke energie tussen de warme en koude seizoenen te bufferen.

Default
De houtskeletbouw en kruislaaghout elementen worden off-site geprefabriceerd en eenmaal op locatie met kranen naar hun plek getild.

De drie clusters van lokalen worden opgebouwd door middel van een combinatie van HSB en CLT bouwmethoden zodat de gunstige eigenschappen van beide benut kunnen worden. Het cluster links op de foto is al toe aan het aanbrengen van CLT elementen en de Lignatur vloeren. Rechts worden de massieve spanten en balken van gelamineerd hout geplaatst en gemonteerd.

Orga Architect Bouw Eco School 003 Plaatsen Lignatur
Het plaatsen van de Lignatur vloerelementen op de houtconstructie

De houten Lignatur vloerelementen uit Zwitserland kunnen grote ruimtes overspannen en hebben uitstekende akoestische eigenschappen dankzij specifieke perforaties en geïntegreerde natuurlijke isolatie. Bovendien bieden ze ruimte om leidingwerk in de vloer te verwerken en dus uit het zicht te houden.

Orga Architect Bouw Eco School 005 Lokalen 2
Veel van de verschillende typen houten bouwelementen zullen zichtbaar blijven in het interieur.

Tijdens het prefabriceren van de wandelementen in de werkplaats van de CLT producent worden er al perforaties aangebracht voor doorgangen, leidingwerk, ventilatiekanalen en geïntegreerde stekkerdozen. Dit vergt zorgvuldige engineering vooraf samen met het ontwerpteam maar bespaart een hoop werk en dus manuren op de bouwlocatie.

Orga Architect Bouw Eco School 004 Lokalen 1
De CLT wanden van de schoollokalen. Het blauwe tapijt beschermt de houten vloer tijdens de bouw. Op de houten wand achterin is goed te zien hoe deze luchtdicht is gemaakt door de aansluitingen af te tapen.

Alle houten onderdelen worden droog gemonteerd waardoor het gebouw volledig demontabel zal zijn. Bij eventuele aanpassingen of de uiteindelijk sloop geldt voor een groot deel van de structurele elementen dat ze losgeschroefd kunnen worden en zo weer beschikbaar komen voor hergebruik.

Orga Architect Bouw Eco School 006 Lokalen 3
De raampartijen in de klaslokalen

Een van de uitgangspunten voor het ontwerp het creëren van een biofilische leeromgeving ter bevordering van het concentratievermogen en de leerprestaties van de leerlingen. Veel natuurlijk licht is een van de eenvoudigste manieren om dat te bereiken en ieder lokaal krijgt dan ook minimaal één lokaal-brede raampartij om een ruime toevloed van daglicht te garanderen.

Orga Architect Bouw Eco School 007 Leemsteen
Leemsteen metselwerk in een van de klaslokalen

Veel massa in een gebouw zorgt er voor dat temperatuur gebufferd wordt. In de zomer blijft het dan koel binnen en in de winter wordt de warmte beter vastgehouden. Denk bijvoorbeeld aan de koelte in oudere gebouwen met dikke muren als het buiten heet is. Om het schoolgebouw meer massa te geven worden op een aantal plaatsen leemstenen muren gemaakt. Leemstenen zijn luchtgedroogd dus er wordt geen energie verbruikt of CO2 uitstoot geproduceerd zoals bij een bakproces in baksteenovens.

Orga Architect Bouw Eco School 008 Geschilde Stammen
De geschilde boomstammen liggen bij de houtproducent te wachten op bewerking

De school krijgt een hoge centrale ruimte met geschilde boomstammen als kolommen. De 7m lange stammen worden eerst geschild en vervolgens afgewerkt met natuurlijke olie waardoor de houttextuur mooi naar boven komt.

Default
De houten ‘bladnerf’ dakconstructie van de centrale ruimte

Hierboven het meest recente beeld van de bouw. De biomimetische overkapping van de centrale ruimte uit gelamineerde houten balken van 70cm hoog krijgt vorm. Ook zijn de geschilde boomstam-kolommen te zien die het dak dragen.

Wil je op de hoogte blijven van het project: blijf ons volgen via LinkedIn of deze website!

Projectteam

Biophilic School 007

Heeft u plannen voor een ecologisch bouwproject of voor het inrichten van een biofilische leeromgeving? Geen probleem om even met u mee te denken.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen met uw vragen. We bieden met plezier even wat uitleg over onze aanpak waar voor uw project mogelijkheden liggen.

Bel ons op 024 6636354, stuur een mail naar info@orga-architect.nl of gebruik het onderstaande contactformulier!

Dit formulier wordt beschermd door Google reCAPTCHA Privacybeleid en
Servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Meer informatie

Biophilic Wonen 01

Biophilic Wonen

Veel biophilic principes zitten standaard in ieder ORGA ontwerp, zoals bijvoorbeeld de natuurlijke materialen en het optimaal gebruiken van daglicht. Vanaf de eerste houten bungalow tot de recente moderne eco-villa’s zoeken we in het ontwerp zoveel mogelijk de band met de natuur op.