Beukenrode in dagblad Trouw

Het duurzaam restaureren van rijksmonument Beukenrode is in volle gang. Er is niet alleen in de monumentenwereld veel interesse voor de toekomstbewuste opknapbeurt van het Jachthuis maar ook in de media. Zo kwam dagblad Trouw onlangs een bezoek brengen aan de werkzaamheden in Doorn.

Beukenrode Trouw 03

Journalisten van Trouw kregen een rondleiding op landgoed Beukenrode wat resulteerde in een geslaagd artikel over de restauratie

Kijk,” zegt architect Daan Bruggink. Hij staat bij de hoofdingang van het Jachthuis op landgoed Beukenrode in Doorn en wijst naar een druiper op de muur, onder de pas geverfde daklijst. “Met synthetische verf zou die druiper niet zijn ontstaan. Maar dit landhuis wordt ecologisch gerestaureerd en dan zijn synthetische verven uit den boze.”

De eerste fase van de werkzaamheden is in volle gang. Zo wordt al het houtwerk van een nieuwe, natuurlijke verflaag voorzien. Kozijnen, deurposten en ook de houten decoraties aan de gevel zien er dan weer uit alsof ze net zijn aangebracht in plaats van meer dan een eeuw geleden.

Beukenrode Trouw 01

“Toen Daan in het huis rondliep en enthousiast werd toen hij de dikke gietijzeren historische radiatoren zag en de antieke schuiframen, dacht ik: ik geloof in die jongen,” zegt Cees Otto vergenoegd. Hij is de voorzitter van de stichting die Beukenrode beheert. “We hebben er eerder een traditioneel architect bij gehad en die zei over die radiatoren: ‘weg ermee’. We boren gaten in de muur en leggen een warme-lucht installatie aan’. Boren in de muren van een monument! Dat willen we natuurlijk niet.”

Het artikel gaat in op het constante zoeken naar balans tussen het behouden van de historische waarde en de behoefte aan ingrepen die er voor zorgen dat het monumentale gebouw behouden nog lang mee zal gaan. En de manier waarop low tech oplossingen voor een grote sprong voorwaarts in de energiezuinigheid kunnen zorgen.

Beukenrode Trouw 02

“We hebben een ecologisch onderzoek laten doen op het landgoed”, vertelt manager Peter van Doorn, waardoor we nu ook weten welke flora en fauna we hier eigenlijk beheren. Dat er vleermuizen waren, wisten we. Dat kun je ook zien aan de poepstreepjes op de muren. Maar dat hier wel zes soorten rondvliegen, wisten we eerder niet.”

Idealiter krijgt ook het prachtige omliggende gebied met veel bos, uitgestrekte weides en sfeervolle lanen een ecologisch bewuste behandeling. Dan zou pas echt oorspronkelijke relatie tussen de gebruikers van het Jachthuis Beukenrode en de natuur van het landgoed Beukenrode weer in volle glorie hersteld zijn.